RosUkrEnergo вимагає у "Нафтогаза" 2 мільярди доларів

Середа, 3 червня 2009, 09:42

RosUkrEnergo (RUE) підрахувала суму претензій до "Нафтогазу України", з яким судиться у Стокгольмі.

Компанія Дмитра Фірташа вимагає від української газової монополії понад 2 млрд. доларів, пише газета "Коммерсантъ".

Як відомо, позов щодо примусу "Нафтогазу" до виконання зобов'язань щодо транзиту в стокгольмський арбітраж RUE подала 3 січня 2009 року.

За інформацією джерела видання, близького до Фірташа, у травні компанія за запитом суду склала обгрунтування позовних вимог і направила їх судді і відповідачу.

Реклама:

Сума позовних вимог перевищила 2 млрд. доларів.

Раніше компанія вказувала лише суму претензій щодо несвоєчасної оплати газу за грудень 2008 року: вона становила 614 млн. доларів. Зараз сума вимог за цим позовом зросла приблизно до 1 млрд. доларів.

Решта суми - недоотриманий RUE прибуток через відмову НАК підняти зі сховищ і транспортувати до кордону газ у січні 2009 року, вже після того, як RUE з січня перестала бути постачальником газу до України.

У результаті компанія не змогла виконати свої контрактні зобов'язання перед клієнтами у Польщі та Румунії, уточнив співрозмовник видання.

Розгляд по суті призначено на тиждень з 25 червня по 1 липня. Точна дата поки не визначена.

Офіційний представник "Нафтогазу України" Валентин Землянський підтвердив, що RUE уточнила суму вимог у 2 млрд. доларів.

У "Газпромі" (володіє 50% RUE) сказали, що монополія займає відносно суду "нейтральну позицію".

Як відомо, після того як RUE з січня втратила право на постачання газу до України, Фірташ виявився залучений в цілий ряд судових процесів.

Крім процесу у Стокгольмі проти "Нафтогазу", його структура Mabofi Holdings Limited судиться в Угорщині проти відчуження трейдерської компанії Emfesz на користь швейцарської Rosgas.

Днями Mabofi повідомила, що домоглася в швейцарському суді заборони на продаж Emfesz та її активів.

Крім того, 1 червня Київський господарський суд ухвалив рішення про ліквідацію дочірньої структури RUE (50%) - ЗАТ "Укргазенерго" - за домовленістю акціонерів компанії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: