Голова НБУ: здешевити кредити за рахунок емісійних коштів неможливо

Субота, 27 червня 2009, 09:53

Здешевити кредити за рахунок емісійних коштів неможливо, оскільки випуск незабезпечених грошей призведе до їхнього знецінення, прискорення інфляції та подальшого зростання ціни кредитів.

Про це в інтерв'ю тижневику "Дзеркало тижня" заявив голова Нацбанку Володимир Стельмах.

За цого словами, забезпечити низькі кредитні ставки в умовах інфляції можна тільки за умови компенсації кредиторам різниці між тією ставкою, під яку вони згодні позичати гроші, та тією, яка могла б влаштувати позичальника. 

"Такі механізми є, вони з успіхом функціонують у тому числі і в Україні - я маю на увазі бюджетну компенсацію частини вартості кредитів для тих чи інших категорій позичальників. Інша річ, що обсяг коштів для такої компенсації в бюджеті передбачений не настільки великий, як комусь хотілося б. Та це вже питання не до центрального банку", - пояснив він.

Реклама:

Голова НБУ наголосив, що питання про те, які бюджетні витрати урізати для того, щоб збільшити обсяги компенсації процентних ставок по кредитах, і які саме категорії позичальників через такий механізм підтримувати - це виняткова компетенція уряду і парламенту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!