У Ющенка нагадали про сьоме число

Четвер, 25 червня 2009, 11:44

Президент Віктор Ющенко закликає уряд, керівництво НАК "Нафтогаз України" і парламент невідкладно спільно вжити прийнятних для України конструктивних заходів щодо розрахунків за червень і наступні періоди.

Про це заявив уповноважений президента з питань енергобезпеки Богдан Соколовський, повідомляє прес-служба президента.

"Ситуація вимагає професійних рішень і дій, а не розмов і обіцянок", - наголосив він.

Соколовський підкреслив, що українська сторона в повному обсязі виконувала і надалі виконуватиме свої зобов'язання з транзиту і оплати російського газу відповідно до контрактів з постачання і транзиту російського газу, укладених 19 січня цього року в Москві за результатами домовленостей між керівниками російського і українського урядів.

Реклама:

Водночас, він нагадав про прецедент, коли на початку червня, за кілька годин до завершення терміну розрахунків з російською стороною за травень, президент був змушений скликати екстрену нараду.

Під головуванням Віктора Ющенка керівники Національного банку України і НАК "Нафтогаз України" ухвалили рішення щодо оплати газу за рахунок резервів НБУ.

"У такий спосіб були врятовані мільйони українських і європейських споживачів газу та міжнародний авторитет держави. Ніхто з українських урядовців і політиків не запропонував інших шляхів вирішення цього питання", - сказав Соколовський.

Уповноважений президента констатував, що на сьогодні ситуація повторюється: наближається 7 липня, коли треба розрахуватися за газ, отриманий в червні.

Коштів, зібраних НАК "Нафтогаз України", не вистачає.

Тому необхідні ефективні дії уряду, парламенту, політиків і підприємців, безвідносно до ідеологічного розмаїття, підкреслив Соколовський.

Як повідомлялося, у понеділок російський прем'єр-міністр Володимир Путін заявив, що Росія у разі несплати Україною за поставки російського газу у встановлений термін - 7 липня - залишає за собою "право діяти", виходячи з необхідності дотримуватися контрактної дисципліни.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!