Опозиційний міністр: влада "штампує" вигідні нафтотрейдерам рішення

Середа, 24 червня 2009, 18:56

Уряд ігнорує ситуацію з подорожчанням нафтопродуктів в Україні.

Про це заявив опозиційний міністр палива та енергетики, народний депутат від Партії регіонів Юрій Бойко, повідомляє його прес-служба.

"Ще тиждень тому опозиція попереджала: при повній бездіяльності влади йде абсолютно необгрунтоване зростання цін. Влада просто "штампує" вигідні нафтотрейдерам рішення і самоусунулася від стримування цін", - сказав він.

При цьому Бойко відзначив, що у складі Блоку Юлії Тимошенко "є власники АЗС і в Києві, і в Житомирській області, і в інших регіонах, які отримують цілком конкретну вигоду від зростання цін".

Реклама:

За словами народного депутата, у уряду повністю відсутні ініціативи щодо стримування цін.

"Під контролем уряду знаходиться Шебелинський ГПЗ, який виробляє на місяць до 100 тис. тонн нафтопродуктів, причому з дешевої вітчизняної сировини. Це чверть потреби ринку. Чому немає ринкових інтервенцій цього палива?", - підкреслив народний депутат.

Бойко відзначив, що за підрахунками експертів Федерації роботодавців України (ФРУ), 35-відсоткове підвищення цін на бензин за останні півтора місяці призведе до подорожчання основних споживчих продуктів у межах 5%.

Крім того, з посиланням на дані експертів ФРУ, Бойко повідомив, що високі ціни на бензин можуть привести до зниження ВВП на 0,8-1,2%.

Як повідомлялося, ціни на бензини в роздрібному сегменті українського ринку, за даними консалтингової компанії UPECO, в період з 16 по 23 червня збільшилися на 3,6-3,7%.

За даними компанії, ціна на бензин марки А-76/80 в роздробі за тиждень у середньому по країні зросла на 3,7% (на 21 коп.) - до 5,84 гривень за літр, бензин А-92 - на 3,6% (на 22 коп.), до 6,33 гривень за літр, бензин А-95 - на 3,6% (на 23 коп.), до 6,62 гривень за літр, дизпаливо - на 1,1% (на 6 коп.), до 5,31 гривень за літр.

Урядовці, нафтові компанії та посадовці експертно-аналітичної групи, що має відстежувати відсутність спекуляцій, наполягають: зростання цін спричинене винятково підвищенням вартості нафти у світі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!