30 червня Пазарбашіоглу наздожене місію МВФ у Києві

Вівторок, 23 червня 2009, 12:39

Місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) в Україні у вівторок розпочинає роботу в Києві з обговорення другого перегляду програми співробітництва в рамках кредиту stand-by.

Про це ідеться у повідомленні прес-служби представництва фонду в Україні.

"Перший етап місії зосередиться на технічних питаннях. За результатами цих дискусій, починаючи з 30 червня, коли до місії в Києві приєднається пані Пазарбазіолу (глава місії Джейла Пазарбашіоглу), почнуться переговори", - ідеться у повідомленні.

Як відомо, місія МВФ, яка працювала в Україні в кінці січня - на початку лютого 2009 року, не змогла завершити перегляд через ряд неузгоджених питань, в зв'язку з чим надходження другого траншу, спочатку заплановане на 15 лютого, було відкладено. Позитивний висновок за підсумками першого перегляду місія змогла зробити лише в кінці квітня.

Реклама:

Місія МВФ підтримала пропозицію української сторони збільшити розмір другого траншу з 1,25 млрд. SDR до 1,9 млрд. SDR і направити понад половину вказаної суми на покриття дефіциту бюджету, тоді як традиційно одержувачем коштів МВФ був Нацбанк, а їхнє цільове призначення полягало в підтримки платіжного балансу.

Оновлений за підсумками першого перегляду програми графік надходження коштів передбачає виділення Україні третього траншу в розмірі 2,125 млрд. SDR (3,27 млрд. доларів за поточним курсом) за підсумками запланованого на червень другого перегляду, четвертий в розмірі 2,5 млрд. SDR (близько 3,84 млрд. доларів) - у разі успішного завершення третього перегляду програми у листопаді 2009 року.

Для одержання третього траншу кредиту Україна повинна, зокрема, розпочати на практиці рекапіталізацію банків і внести поправки в законодавство про посилення незалежності Національного банку.

Щоб отримати четвертий транш Києву необхідно буде прийняти поправки до закону "Про відновлення платоспроможності боржника або оголошення його банкрутом", які б полегшили можливості досудової санації і знизили рівень надмірних зобов'язань.

Крім того, з кінця вересня повинна бути почата публікація детальної інформації про банки, зокрема, якість активів і зобов'язань, власників.

Надалі передбачається, що п'ятий-восьмий транші складуть по 375 млн. SDR кожен і будуть виділятися за підсумками щоквартального перегляду програми.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!