Думка експерта: уряд хоче регулювати тарифи з політичних мотивів

П'ятниця, 19 червня 2009, 15:16

Кабінет міністрів має намір ініціювати встановлення тарифів на тепло- і водопостачання центральними, а не місцевими органами влади у 2010 році.

"Я думаю, що десь у кінці першого кварталу наступного року ми повинні провести всі закони, які передбачають, що встановлення тарифів на тепло, гарячу воду і водовідведення буде здійснюватися не місцевими радами, а централізовано", - заявила прем'єр-міністр Юлія Тимошенко.

На її думку, "те, що зараз відбувається з тарифами, є абсолютно неприпустимим".

Економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь вважає такий підхід некоректним.

Реклама:

"Ми маємо в країні різні ТЕЦ з різною зношеністю обладнання, різними відстанями, на які подається тепло у будинки. Усе це впливає на собівартість послуг. Для різних міст навіть в одній області вона може суттєво відрізнятися. Отже, встановлювати один тариф для всіх некоректно", - сказав він у коментарі "Економічній правді".

За його словами, централізовано можна встановлювати і диференційовані тарифи для кожного населеного пункту, однак це невиправдано з точки зору зусиль, необхідних для адміністрування цієї процедури.

"Виникає питання: для чого збирати інформацію з усіх регіонів, а потім її поширювати назад на місця?" - говорить Жолудь.

Єдиний плюс у централізованому встановленні тарифів для центральної влади - не економічний, а винятково політичний, переконаний аналітик.

"Враховуючи умови, у яких зараз перебувають підприємства ЖКГ, тарифи на комунальні послуги мають зростати - і цього, і наступного року. Відповідно, для центральної влади, яка йде на вибори, цікаво заморозити тарифи до моменту закінчення виборів", - вважає експерт.

За словами Тимошенко, у випадку реалізації проекту, тарифи встановлюватиме НКРЕ "або інша структура, яка для цього буде створена".

На думку, Жолудя, прем'єр могла мати на увазі заснування нового департаменту у Міністерстві з питань житлово-комунального господарства.

"Можливо, для цих цілей створять і якесь нове агентство, але це ніяк не покращить забезпечення споживачів якісними послугами", - переконаний він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: