Держбюджет "виїжджає" на шиї Нацбанку?

П'ятниця, 8 травня 2009, 20:18 -

Загальний фонд державного бюджету України в січні-квітні 2009 року виконано на 99,7%.

Про це ідеться у повідомленні Головної служби соціально-економічного розвитку, розповсюдженому прес-службою президента.

"Одночасно з переможними реляціями до суспільства доводиться вихвачена з контексту інформація про чергову "перемогу" уряду в напрямі виконання бюджету та соціальних зобов`язань. Складається враження, що Кабінет міністрів України просто маніпулює громадською думкою", - стверджують автори документу.

Зокрема підрахунки свідчать, що "реальне виконання бюджету за 4 місяці є нижчим, ніж прозвітовано урядом".

Реклама:

"Досягнутий рівень наповнення доходної частини бюджету забезпечений завдяки перерахуванню Національним банком у квітні річної суми перевищення кошторисних доходів над кошторисними витратами. За умови несплати НБУ понад план на січень-квітень 2,4 млрд. гривень загальний фонд державного бюджету був би виконаний лише на 94,8%", - ідеться у повідомленні.

За 4 місяці, стверджують фахівці Секретаріату, Нацбанк виконав річний план на 109,9% та перерахував до держбюджету 4404,1 млн. гривень (у січні - 1002,03 млн. гривень, квітні - 3402,03 млн. гривень).

Окрім цього "з кінця 2008 року в Україні почало активно застосовуватися емісійне фінансування державного бюджету".

Відповідно до повідомлення, якщо на початку 2008 року 61,3% облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) володіли комерційні банки, 22,7% - нерезиденти та 16% - інші суб'єкти, то на сьогодні структура власників ОВДП кардинально змінилася: НБУ володіє 64,1 %, банки - 24,6%, нерезиденти - 0,4%, інші суб'єкти - 10,9%.

Уряд на думку авторів документу, намагаючись якось вирішити проблему постійного браку коштів, навмисне збільшив у першому кварталі дефіцит загального фонду Державного бюджету, який нині склав майже 49% річного плану, або 4,5 млрд. гривень.

Також у документі зауважується значне зростання у минулому та поточному році внутрішнього боргу, через що "практично основним кредитором на сьогодні за внутрішнім боргом став Національний банк України".

Що й призвело зокрема до емісійного фінансування держбюджету.

Як повідомлялося, на початку травня Юлія Тимошенко відзвітувала, що за квітень державний бюджет України перевиконано на 10,7%, а за підсумками чотирьох місяців 2009 року держбюджет перевиконано майже на 4%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: