Росія завершує підготовку поглинання українського фонду ринку

П'ятниця, 15 травня 2009, 12:51

14 травня 2009 року Федеральна служба з фінансових ринків Російської Федерації (ФСФР) оголосила, що їй потрібно ще 1-2 місяці для завершення робіт над створенням нормативної бази та для фактичного початку торгів іноземними цінними паперами на російських фондових біржах.

Про це повідомляється в прес-релізі Східно - Європейського центру захисту активів.

Дана активність розгорнута російським регулятором на виконання прийнятих 17 квітня 2009 року змін до законів РФ "Про ринок цінних паперів" та "Про захист прав і законних інтересів інвесторів на ринку цінних паперів", підписаних президентом Медведєвим вже 29 квітня.

Система допуску іноземних цінних паперів побудована таким чином, що до торгів на російських біржах допускаються папери, які вже входять до лістингу іноземних бірж, список яких затверджується ФСФР.

При цьому, іноземним паперам повинні бути присвоєні відповідні коди міжнародної класифікації.

Неоднозначно оцінюються наслідки цих нововведень для українського фондового ринку, ліквідність якого значною мірою підтримувалася за рахунок російських капіталів.

За деякими сценаріями, переміщення звернення українських цінних паперів на більш розвинуті і насичені ліквідністю московські майданчики зведе до мінімуму присутність російських портфельних інвесторів, завдасть удару по значній частині ринкових інститутів, перш за все з працюючим з заощадженнями громадян - інвестиційним і пенсійним фондами.

Роль українських бірж, насамперед ПФТС та "Української біржі", може звестися до функцій регіональних представництв російських бірж.

Ситуація ускладнюється особливостями українського валютного регулювання, який фактично забороняє українським громадянам і підприємствам інвестування своїх коштів за межами України.

Таким чином, є ймовірність, що вже в недалекому майбутньому ми станемо свідками того, що найбільш інвестиційно привабливі українські папери стануть недоступними для українських інвесторів, підкреслюється в повідомленні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: