У російських банків викуплять проблемні іпотечні кредити

П'ятниця, 15 травня 2009, 12:15

Російське агентство з реструктуризації іпотечних житлових кредитів (АРІЖК) готове до першої операції з викупу проблемної іпотеки в банків.

Про це розповів гендиректор АРІЖК Андрій Язиков, пише видання "Дело".

Агентство буде використовувати схему викупу проблемних кредитів з відстрочкою платежу.

Схеми викупу іпотечних кредитів, де погіршився фінансовий стан позичальників, АРІЖК обговорює з банками з лютого, розповів Язиков.

Реклама:

Спочатку АРІЖК запропонував банкірам схему викупу з дисконтом в 50-60% від вартості кредиту, тому що мова йде про проблемних позичальників та їх ризики. Але банкам в такому разі довелося б списати решту кредиту на збиток, що дає навантаження на капітал.

Невигідно банкам і тримати такий кредит на балансі: погіршення стану позичальника вимагає додаткових резервів, що також зменшує капітал.

"Представник Центробанку порадив обговорити варіант, коли банк продає проблемний кредит не з дисконтом, а з розстрочкою платежу, і зараз ми розробляємо варіант пілотного проекту з одним із банків", - розповів Язиков.

За його словами, банку вигідно зберегти позичальників, які можуть відновити фінансове становище після реструктуризації кредиту.

Тому пропонується схема: банк продає кредит АРІЖК і отримує відразу 30-50% його вартості, а решту - через 15-20 років в залежності від терміну кредиту.

Це дасть можливість банку через деякий час викупити кредит в АРІЖК назад, повернувши агентству отримані раніше гроші.

У рамках пілотного проекту буде продано символічну кількість кредитів, підтвердив старший віце-президент МБРР Андрій Шовковий.

"Незалежно від схеми важливо визначити справедливу вартість кредиту, від цього залежить, скільки коштів отримає банк. Зараз ми обговорюємо можливі варіанти в діапазоні 10-50%", - говорить він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!