Держмонополії зажадали скасування пільг металургам

Четвер, 14 травня 2009, 10:26

"Укрзалізниця", "Нафтогаз" і Мінпаливенерго від імені державних енергетичних підприємств звернулися до прем'єра з проханням скасувати постанову, яким була встановлена нульова ставка цільової надбавки на природний газ і заморожені тарифи на вантажні залізничні перевезення та електроенергію для металургів.

Про це у середу заявив директор департаменту розвитку секторів економіки Мінекономіки Олег Пендзін, пише газета "Комерсант-Україна".

Пільги були введені для підтримки ключовий для української економіки галузі - металургії на період до 1 липня 2009 року.

За даними Мінпромполітики, завдяки цьому в I кварталі тільки на залізничних тарифах підприємства гірничо-металургійного комплексу заощадили близько 150 млн. гривень, а з урахуванням пільг на енергоносії - зменшили собівартість своєї продукції майже на 1 млрд. гривень.

Реклама:

У той же час, за словами заступника начальника головного комерційного управління "Укрзалізниці" Юрія Меркулова, "Укрзалізниця" виявилася у вкрай важкій ситуації.

Через кризу обсяг перевезень залізничним транспортом з вересня 2008 року знизився на 30%.

В результаті в січні-березні 2009 року чистий прибуток "Укрзалізниці" склав лише 8 млн. гривень. При цьому її річний прибуток мав скласти 245 млн. гривень.

Крім того, за словами радника прем'єр-міністра, члена комітету Верховної ради з ПЕК Олександра Гудими, "Нафтогаз" щомісяця зазнає труднощі з оплатою імпортного газу, тому скасування пільг металургам може поліпшити ситуацію.

За словами Олега Пендзіна, проти металургів відіграє і той факт, що вони не виконали своєї обіцянки уряду зрівняти ціни на свою продукцію на внутрішньому ринку з експортними.

"Ціни внутрішнього ринку на металопродукцію по більшості позицій вищі за експортні, а за деякими позиціями значно вищі - на 25-40%", - підкреслив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: