У Ющенка не виключають, що Україна попросить МВФ про збільшення кредиту

Вівторок, 12 травня 2009, 16:15

Секретаріат президента допускає, що Україна звернеться до Міжнародного валютного фонду (МВФ) із проханням про збільшення розміру кредиту stand-by.

Про це на прес-конференції повідомив перший заступник глави Секретаріату Олександр Шлапак, повідомляє агентство "Українські новини".

За його словами, зараз наявного розміру кредиту stand-by достатньо для виконання функцій, заради яких він залучався, - підтримки платіжного балансу держбюджету і рекапіталізації банківської системи.

Шлапак додав, що в разі, якщо уряду не матиме іншого виходу, крім фінансування дефіциту держбюджету за рахунок емісійних надходжень, доцільніше буде звернутися до МВФ із проханням про збільшення розміру кредиту.

Реклама:

За його інформацією, МВФ може виділити Україні третій транш кредиту після моніторингу виконання програми співробітництва, наміченого на червень.

Для цього Україна повинна дотриматись передбачених у меморандумі економічних параметрів, а також прийняти низку законодавчих актів, у тому числі про розкриття реальних власників банків, деполітизацію ради НБУ.

Також Кабмін повинен прийняти остаточне рішення про конкретні заходи для рекапіталізації проблемних банків.

За інформацією Шлапака, Мінфін вважає за доцільне ухвалення окремого рішення щодо схеми й строків рекапіталізації кожного з раніше визначених проблемних банків, що буде погоджене із МВФ і експертами Світового банку.

Як відомо, 5 листопада 2008 року МВФ ухвалив рішення про виділення Україні кредиту stand-by на суму близько 16,4 млрд. доларів для подолання проблем в економіці.

10 листопада 2008 року фонд виділив Україні перший транш кредиту на 4,5 млрд. доларів.

8 травня 2009 рада директорів МВФ схвалила надання Україні другого траншу кредиту stand-by у розмірі 2,8 млрд. доларів.

Остаточна сума другого траншу може бути збільшена до 3 млрд. доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!