ЄЦБ не вистачає повноважень

Вівторок, 7 квітня 2009, 18:49

Європейський центральний банк (ЄЦБ) готується використовувати нові інструменти у боротьбі з фінансовою кризою - викуп збиткових активів.

При цьому свободу дій ЄЦБ ускладнює відсутність єдиного казначейства в країнах зони євро, пише видання "Экономические известия".

Очікується, що крім подальшого зниження процентних ставок ЄЦБ може почати викуп потенційно збиткових активів у європейських банків, а також надання їм довгострокових кредитних ліній.

До обговорення нових заходів у боротьбі з кризою керівників ЄЦБ підштовхує вичерпання можливостей щодо зниження базової процентної ставки в зоні євро, яка нещодавно була зменшена до рекордно низького значення - 1,25%.

Безболісно знизити облікову ставку банку дозволило уповільнення темпів інфляції в зоні євро в березні до 0,6% в річному виразі, що значно нижче орієнтиру ЄЦБ на рівні 2%.

У той же час президент ЄЦБ Жан-Клод Тріше заявив, що значення ставки в 1% може стати останнім, і далі ставка знижуватися не буде.

За словами голови ЄЦБ цінова стабільність в зоні євро повинна зберегтися в середньостроковій перспективі, а в 2010 році інфляція повинна залишитися значно нижче верхньої межі ЄЦБ у 2,0% на рік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: