G7 очікує економічну активність в 2009 році

Субота, 25 квітня 2009, 20:56

Відновлення економічної активності у світі має розпочатися в цьому році, хоча прогнози залишаються слабкими і ризики погіршення зберігаються.

Про це йдеться в комюніке за підсумками зустрічі міністрів фінансів і глав ЦБ країн G7 у Вашингтоні, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Нинішній спад економіки і фінансова криза є найбільш глибокими і обширними за останні десятиліття, відзначається в документі.

"Останні дані говорять про уповільнення спаду в економіках G7 і появу ознак стабілізації", - йдеться в комюніке.

G7 опрацьовує з G20 та іншими країнами реалізацію рішення про поповнення ресурсів Міжнародного валютного фонду (МВФ) на 500 млрд. дол., розміщення 250 млрд. SDR (розрахункова одиниця МВФ) серед акціонерів фонду, а також виділення 250 млрд. дол. на підтримку торгівлі.

Однак у відношенні реформи МВФ, яка повинна збільшити роль країн, що розвиваються, у фонді, G7 обмежилася заявою про намір "продовжити з міжнародними партнерами роботу з модернізації управління міжнародними фінансовими інститутами, щоб посилити їхню ефективність і легітимність".

G7, як і раніше, має намір здійснювати будь-які дії, щоб економіка знову почала зростати, зберігаючи при цьому довгострокову фіскальну стабільність.

Країни "сімки" продовжать зусилля, спрямовані на відновлення ринку позик, підтримку ліквідності, поповнення капіталу фінансових інститутів, захист заощаджень і депозитів, а також на рішення проблеми "поганих" активів.

"Сімка" підтримала новий фінансовий інструмент МВФ (гнучка кредитна лінія), який призначений для країн, що зазнають серйозних труднощів через кризу. Мексика, Польща і Колумбія скористаються цим інструментом.

G7 застерігає від зведення нових бар'єрів при здійсненні інвестицій або в торгівлі.

Багато країн зараз відіграють значну роль у світовій економіці, наголошується в комюніке.

Зокрема, "сімка" схвалила рух Китаю в бік більш гнучкого валютного курсу. Це має призвести до зміцнення юаня та збалансувати зростання китайської та світової економіки, йдеться в документі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: