Київрада заднім числом змінює умови кредитних договорів

Середа, 22 квітня 2009, 12:17

Скандал з передачею в заставу столичною владою адміністративних будівель міністерств і відомств отримав продовження - тепер Київрада має намір в односторонньому порядку змінити умови кредитів, залучених для погашення заборгованості компанії "Київенерго" перед "Нафтогазом України".

В цілому на ці потреби депутати планували позичити 1,2 мільярда гривень, нагадує газета "Дело".

Більшу частина суми вже знайдено: 750 мільйонів видав "Альфа-Банк", 150 мільйонів - банк "Хрещатик". Ще 300 мільйонів Київрада сподівається позичити у банку "Форум".

В якості застави столична влада запропонувала фінустановам векселі і комунальне майно - будівлі міністерств та відомств. Банки такі умови влаштували.

Реклама:

Однак тепер Київрада почала задкувати. За інформацією видання, на засіданні у четвер депутати мають намір прийняти рішення, згідно з яким у заставу будуть передані тільки векселі.

"Фактично, Київрада відмовляється виставляти під заставу нерухоме майно", - пояснила голова комітету Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку Наталія Новак.

За словами члена ради Нацбанку Василя Горбаля, замінюючи нерухомість на векселі, київська влада приводить свої дії у відповідність з розпорядженням Кабміну № 308-р.

Цим документом уряд дав дозвіл на залучення кредиту для погашення боргів "Київенерго", однак виключно під заставу векселів зі строком погашення до 2 років.

Тепер же зміна умов кредиту в односторонньому порядку може спровокувати конфлікт між Київрадою та кредиторами. Тим більше, що їх досі офіційно не інформували про подібну ініціативу.

За словами голови правління банку "Хрещатик" Дмитра Гриджука, договір на передачу в заставу нерухомості вже укладений і зміні не підлягає. Більш того, вже запущена процедура оцінки комунального майна.

"Рішення на нашу кредиту було прийнято раніше. До 30 квітня ми завершуємо складати перелік майна, що передається в заставу ", - повідомив Гриджук.

Голова правління банку "Форум" Ярослав Колесник уточнив, що рішення щодо виділення кредиту муніципалітету поки ще не прийнято.

За його словами, остаточну відповідь надійде з Франкфурта (місце розташування центрального офісу німецького Commerzbank, якому належить контрольний пакет акцій банку "Форум") тільки цього тижня.

При цьому Колесник визнав, що пропозиція брати в заставу тільки векселі без нерухомості для нього не нова.

"Всі розуміють, що це за будівлі. Реально - їх відчуження бути не може", - упевнений банкір.

Як відомо, до попереднього списку об'єктів, які київська влада пропонувала передати в заставу банкам, спочатку потрапили головні театри столиці: Опери та балету ім. Т. Г. Шевченка, драматичний ім. І. Франка, а також Національний будинок органної та камерної музики.

Але потім театри були виключені з переліку, а замість них банкам у якості застави запропоновані приміщення МЗС, Мінфіну, Генпрокуратури та СБУ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: