Фірташ розчарувався в експорті електроенергії

Середа, 22 квітня 2009, 10:28

Компанія Дмитра Фірташа Emfesz KFT відмовляється від поставок української електроенергії в Європу.

Про це пише газета "Дело" з посиланням на свої джерела.

За інформацією видання, угорський держоператор електромереж Mavir визначив компанії, які зможуть імпортувати електроенергію з України протягом травня.

На останній аукціон було виставлено право доступу до всієї узгодженої країнами пропускної здатності українсько-угорського перерізу (455 мегават).

Реклама:

За підсумками конкурсу 225 мегават отримала UkrEnergy Trade (спільне підприємство українського держоператора експорту електроенергії "Укрінтеренерго" і Korlea Invest Holding чеського бізнесмена Василя Бечваржа), 130 мегаватт дісталося компанії Energy Capital, афілійованій з тією ж Korlea Invest Holding, а право ще на 105 мегават відійшло Emfesz Kft, що входить до групи компаній Дмитра Фірташа.

Однак, незважаючи на результати конкурсу, Emfesz Kft відмовилася від закупівель української електроенергії.

За словами прес-секретаря компанії Бориса Шестакова, Emfesz Kft стало невигідно торгувати української електроенергією - наразі її вартість вища, ніж у виробників країн Східної та Центральної Європи.

Так, "Укрінтеренерго" продає електроенергію своїм контрагентам за кордоном, виходячи з її прогнозної оптової ринкової ціни (ОРЦ) в Україні.

На травень Нацкомісія регулювання електроенергетики затвердила ОРЦ на рівні 401,43 гривні за 1 МВт/год без ПДВ (за курсом НБУ - 39,9 євро).

За умови націнки "Укрінтеренерго" в 15-20%, у травні експортні ціни на українську електроенергію будуть складати 46-48 євро за 1 МВт/год.

А згідно з даними Європейської енергетичної біржі, у травні ринкова ціна електроенергії на закордонних ринках буде нижче на 10-30%. Відповідно, трейдерам вигідніше закуповувати електроенергію у тамтешніх виробників.

За словами Шестакова, Emfesz Kft брала участь у конкурсі на право доступу до перетину Україна - Угорщина в надії, що "ситуація на ринках електроенергії виріняється".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: