Ющенко ветував закон про експорт електроенергії

П'ятниця, 10 квітня 2009, 16:48

Президент Віктор Ющенко повернув зі своїми пропозиціями до парламенту закон  "Про внесення змін до Закону "Про електроенергетику" щодо врегулювання питань експорту електроенергії" для повторного розгляду.

Про це повідомляє сайт президента.  

Ющенко наголошує, що закон не може бути підписаний, оскільки ним суб'єктам електроенергетики надано право брати участь у зовнішньоекономічному співробітництві відповідно до державних програм, міжнародних договорів України та законодавства України.

При цьому закон не містить положень щодо врегулювання конкретних видів такого співробітництва, якими, зокрема, є експорт, імпорт та транзит електричної енергії.

Реклама:

Президент також вважає неефективним для держави те, що енергопостачальники для здійснення експорту електричної енергії зможуть закупити необхідний її обсяг на оптовому ринку електричної енергії України за оптовою ринковою ціною, оскільки ціни на експортовану електричну енергію визначаються НКРЕ України, виходячи з економічної доцільності та рівня цін на електричну енергію, що склався на зовнішніх ринках.

Це означає встановлення для державного оператора експорту електричної енергії - Державного підприємства зовнішньоекономічної діяльності "Укрінтеренерго" ціни на купівлю електроенергії на оптовому ринку електричної енергії України, яка буде нижчою за ціну укладеного зовнішньоекономічного контракту, вказує президент.

"Слід також зазначити, що кон'юнктура цін на електричну енергію на суміжних з Україною ринках є різною. У державах, до яких може бути експортована електрична енергія з об'єднаної енергетичної системи України (Республіка Білорусь, Республіка Молдова, Республіка Польща, Російська Федерація), ціни на електричну енергію є нижчими, ніж в Україні, а в державах, до яких може бути експортована електрична енергія з так званого острова Бурштинської ТЕС, що працює в паралельному режимі з європейським енергетичним об'єднанням UCTE (Румунія, Словацька Республіка, Угорська Республіка), вони є вищими за відповідну оптову ринкову ціну", - нагадав Ющенко.

Крім того, президент зауважив, що запропоновані законом засади конкурентного доступу до пропускної спроможності міждержавних електричних мереж України не відповідають європейській практиці.

Раніше Мінпаливенерго звернулося до екретаріату президента з проханням розглянути можливість накласти вето на цей законопроект.

Президент "Енергетичної консалтингової групи" Олексій Шеберстов вважає, що ці дії Мінпаливенерго спрямовані на те, щоб затягнути реформу ринку експорту електроенергії, зберегти непрозорі схеми.

"Поки що нинішні схеми експорту будуть діяти, гроші будуть надходити не державі, а підприємцю сумнівного походження. А електроенергія буде продаватися на експорт за заниженими цінами, як це відбувається зараз", - говорить Шеберстов.

Зараз експорт електроенергії контролюється компаніями Korlea Invest і Ukrenergy Holding підприємця Василя Бечваржа.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: