У Ющенка звинувачують Кабмін у службовій недбалості на межі зі злочином

П'ятниця, 10 квітня 2009, 13:56

Президент Віктор Ющенко вважає зволікання зі встановленням спеціальних тарифів для Запорізького виробничого алюмінієвого комбінату (ЗАЛК) "службовою недбалістю", яка в умовах економічної кризи близька до визначення "злочин проти економіки держави".

Про це заявив перший заступник глави Секретаріату президента - представник президента в Кабінеті міністрів Олександр Шлапак, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

За словами Шлапака, уряд протягом чотирьох місяців не може втілити заходи по наданню допомоги ЗАЛК.

"Сьогодні гігант металургії опинився на межі зупинки: згортаються технологічні процеси, виводяться з експлуатації плавильні печі, з 5 тис. працівників реальна загроза звільнення нависла над 2,3 тисячами. Відновлення потужностей комбінату обійдеться значно дорожче, ніж підтримка виробництва навіть на середньому рівні", - сказав він.

Реклама:

Шлапак підкреслив, що сьогодні є можливість підтримати ЗАЛК, на продукцію якого, всупереч впливу світової економічної кризи, все ще зберігається попит.

Для цього Кабінет Міністрів повинен ввести спеціальні знижені тарифи, за якими підприємство буде купувати електроенергію для власних виробничих потреб.

"Такий крок дозволить зберегти конкурентність запорізького алюмінію на світових ринках. Адже, як відомо, алюмінієве виробництво досить енергоємне: частка електроенергії у витратах на одиницю продукції досягає 40%", - сказав Шлапак.

"У всьому світі підприємства, у собівартості кінцевого продукту яких є велика частка продукції природних монополій, платять за неї спеціальну ціну. Так відбувається, зокрема, в Росії, Канаді, США. Разом з тим, ЗАЛК змушений купувати електроенергію удвічі дорожче, ніж виробники алюмінію в цих країнах, що підриває його конкурентні позиції", - наголосив він.

За словами заступника глави Шлапака, Кабмін у грудні минулого року затвердив розпорядження, яким передбачена розробка та затвердження порядку розрахунку роздрібних цін на електроенергію.

Відповідно до цього порядку і повинен був бути встановлений тариф на електроенергію для потреб ЗАЛК.

"Проте і сьогодні цей порядок не затверджений", - наголосив Шлапак.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: