У спорі за інтерконект - "нічия" на користь "Укртелекома"?

П'ятниця, 10 квітня 2009, 09:01

У четвер Господарський суд Києва відмовив у задоволенні обопільних позовів компаній "Київстар" і "Укртелеком" щодо плати за інтерконект (плата за доступ в мережу).

Про це пише газета "Дело".

У січні держмонополісти звернувся до суду з вимогою визнати укладеним договір між "Укртелекомом" і "Київстаром", який передбачає підвищення ставки доступу до мережі "Укртелекому" з 25 до 50 копійок за хвилину, нагадує видання.

Пізніше "Київстар" звернувся до суду із зустрічним позовом, вимагаючи визнати чинним минулорічний договір, у якому ставка доступу до мережі "Укртелекому" встановлювався на рівні 25 копійок, а до мережі "Київстар" - 50 копійок.

Реклама:

Так, в інтерв'ю "Економічній Правді" президент ЗАТ "Київстар Дж.Ес.Ем." Ігор Литовченко сказав, що "сьогодні суперечка йде про 25 копійок, які платять мобільні оператори "Укртелекому" за з'єднання, у порівнянні з 50 копійками, які платить "Укртелеком" мобільним операторам. Між мобільними операторами ставка інтерконекту встановлена, в основному, у розмірі 50 копійок".

"Зменшення існуючої ставки вдвічі автоматично знизить інші тарифи на взаємні з'єднання. У свою чергу, це позначиться на тарифах та призведе до зменшення об'єму телекомунікаційного ринку у грошовому вимірі", - додав він.

Нинішнє рішення суду представники компаній розцінили по-різному.

"Те, що не був задоволений позов "Київстару", вже позитивно для нас", - заявив директор юрдепартаменту "Укртелекому" Юрій Котляров.

За словами ж представників "Київстару", остаточне рішення вони будуть приймати після ознайомлення з мотиваційною частиною, яку суд повинен надати у вівторок.

Але, швидше за все, оператор подасть апеляцію.

За оцінками експертів, прийняте судом рішення на руку державному монополісту.

"Це рішення однозначно на руку "Укртелекому", оскільки, як і раніше, може не розраховуватися з "Київстаром", - пояснює експерт аналітичного відділу Netton CG Роман Химич.

За оцінками аналітика, після того як держмонополія припинила перераховувати "Київстару" плату за інтерконект, мобільний оператор втратив близько 100 мільйонів гривень. Якщо ж судовий процес затягнеться на кілька місяців, то збитки "Київстара" будуть ще більшими.

Як повідомлялося, 9 квітня АМКУ переніс розгляд питання регулювання міжоператорського ринку доступу до мереж один одного через відсутність на засіданні представників НКРЗ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: