Компанії закривають збиткові нафтотермінали

Понеділок, 30 березня 2009, 10:23

Українські нафтотрейдери закривають нафтобази.

В п'ятницю один з найбільших гравців ринку - "Запоріжнафтопродукт" - оголосив про закриття 16 нафтобаз, пише видання "Комерсант-Україна".

Його приклад збираються наслідувати інші компанії, так що до кінця року кількість нафтобаз скоротиться на третину. Учасники ринку пояснюють це тим, що старі термінали були розраховані на прийом нафтопродуктів по залізниці, а доставляти по ній паливо після підвищення тарифів стало невигідно.

Рішення про закриття 16 з 17 нафтобаз акціонери ВАТ "Запоріжнафтопродукт" (учасники ринку пов'язують його з акціонерами "Приватбанку") прийняли на зборах 25 березня, йдеться в п'ятницю у повідомленні ВАТ.

Усі вони розташовані в Запорізькій області і займалися оптовою і роздрібною торгівлею нафтопродуктами - їх подальше функціонування визнано недоцільним.

Утримувати старі нафтобази, побудовані ще при СРСР і розраховані на прийом нафтопродуктів по залізниці, після підвищення тарифів на перевезення цим видом транспорту стало збитково, пояснили в компанії "Сентоза" (акціонер "Запоріжнафтопродукт").

"Запоріжнафтопродукт" - не єдина компанія, що закриває нафтобази. За даними Мінпаливенерго, минулого року було закрито 11 терміналів для зберігання нафтопродуктів, а в 2009 році очікується закриття ще до 100.

"Одна з наших нафтобаз зараз простоює, оскільки обладнана під доставку нафтопродуктів по залізниці, - говорить директор мережі АЗС "Донецькойлсервіс" Віктор Мартиросян .- Витрати на перевезення палива залізницею зараз обходяться в півтора рази дорожче, ніж при використанні бензовозів. Ми шукаємо покупця для нафтобази, але, якщо не знайдемо, простіше буде закрити її, ніж утримувати".

Минулого року найбільші нафтові компанії зверталися до уряду з вимогою знизити тарифи на перевезення нафтопродуктів по залізниці, але їх прохання залишилося без розгляду.

Обсяг ринку нафтопродуктів в Україні минулого року склав 11,2 млрд. дол. у роздрібних цінах. Країна споживає близько 16 млн. т нафтопродуктів на рік.

За даними Мінекономіки, сьогодні в Україні працюють понад 5,5 тис. АЗС та 312 нафтобаз, що належать 493 компаніям.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!