Російські банки перекуповують сусідів посеред кризи

П'ятниця, 6 лютого 2009, 10:57

Російські банки, що контролюються державою, проявляють активний інтерес до  банків на пострадянському просторі посеред кризи.

Про це заявляють британські фахівці з аналітичного підрозділу видавничої групи "Економіст", повідомляє "Радіо Свобода".

При цьому експерти висловлюють сумніви в стійкості самих цих російських банків.

Нагадаємо, 2 лютого уряд Казахстану перебрав контроль за найбільшим у країні комерційним "БТА Банком", і відразу столиці Астани прибула делегація російського "Сбєрбанку" на переговори про купівлю частини цього банку.

Реклама:

В середині січня російський "Внєшекономбанк" купив 75 відсотків українського "Промінвестбанку", який теж перед тим перебрала українська держава.

Обидві ці країни шукали західних (а в випадку з Казахстаном і китайських) інвестицій, щоб урівноважити такий російський вплив; останні ж події можуть підірвати цю рівновагу, особливо ж в Україні.

Найбільші банки Росії, які всі контролює Кремль, виглядають охочими поширити свій вплив у той час, коли післярадянським простором поширюється світова економічна криза.

Але попри такі вдалі кроки російських контрольованих державою банків останніми тижнями не ясно, які можливості мають ці банки для захоплення нових ринків, застерігають британські економісти.

Російські банки, і їхній спонсор – російська держава – однаково виглядають вразливими перед обличчям цієї кризи, звертають увагу економісти.

Наприклад, у згаданого "Сбєрбанку" оприлюднені дані, які стосуються ще періоду до вересня минулого року, коли криза в Росії ще не спалахнула на повну силу, свідчать про його дедалі більшу слабкість, зазначають аналітики: прибутки банку за третій квартал 2008 року менші, ніж за три попередні квартали.

За даними російського Центрального банку, його валютні резерви на 23 січня впали до386,5 мільярдів доларів – а ще в липні минулого року вони становили майже 600 мільярдів.

Російська влада за останні півроку витратила мільярди доларів на підтримку рубля, але грошова одиниця Росії все одно втратила за цей час понад 34 відсотки своєї вартості щодо долара.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!