ФДМ заробить майже 5 мільярдів на приватизації

Середа, 4 лютого 2009, 20:27

Приватизація Укртелекому та 5 обленерго може принести бюджету близько 4,7 млрд грн.

Блокуючий пакет акцій "Прикарпаття-", "Львів-", "Полтава-", "Чернігів-" і Сумиобленерго "можуть бути продані на приватизаційному конкурсі в сумі приблизно за 700 млн грн, 67,79% акцій ВАТ" Укртелеком "- близько 4 млрд грн, вважають аналітики на ринку, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна " .

У той же час, за оцінкою аналітика інвестгрупи "Сократ" Сергія Невмержицького, справедлива вартість блокпакету п'яти обленерго становить 2,3 млрд грн.

За оцінкою інвестиційної компанії "Astrum Інвестиційний Менеджмент" , загальна ринкова вартість пакетів акцій п'яти обленерго на разі становить 450-750 млн грн.

Реклама:

Однак, як відзначає аналітик інвесткомпанії Яна Липчинська, стартова ціна пакетів даних обленерго може скласти в цілому 1,8-1,9 млрд грн, оскільки акти оцінки були складені Фондом держмайна (ФДМ) України в середині 2008 року, коли ринкові котирування акцій цих підприємств були вище поточних рівнів.

"Це пояснюється тим, що початкова вартість пакетів акцій визначається ФДМ шляхом проведення стандартизованої оцінки, яка включає не тільки майнові   методи, але й порівняльні", - пояснила  Липчинська.

Невмержицький вважає, що потенційними покупцями блокпакету акцій обленерго виступлять компанії, афелійовані з Костянтином Григоришиним, групою "Приват" і, ймовірно, братами Суркісами.

При цьому він не виключає можливості, що  Григоришин і "Приват" можуть скоординувати дії, і реальної конкуренції зз приватизації держпакетів не буде.

"Вирішальним фактором буде стартова ціна, яку запропонує ФДМ за пакети обленерго. При виставленні ФДМ середньоринкових цін обленерго і скоординований участю К. Григоришина і" Привату ", за п'ять обленерго ФДМ може виручити близько 700 млн грн", - сказав він.

Вартість 67,79% акцій "Укртелекому" Невмержицьский оцінює в межах 3,3-4,45 млрд грн.

"Вартість" Укртелекому "може варіюватися від суми 3,3 млрд грн за пропонований пакет виходячи з поточної ринкової ціни до 4,45 млрд грн виходячи з середніх розрахункових цін на акції цього емітента", - відзначив він.

Аналітик інвесткомпанії "Конкорд Капітал" Олександр Паращий сумнівається, що продаж пакетів акцій обленерго і "Укртелекому" відбудеться.

"Президент ще не сказав вирішального слова за планами уряду. Більш того, чи є кошти у потенційних покупців, щоб боротися за активи? Цілком можливо, що ті, хто рік тому готовий був брати участь в аукціоні, на поточний момент не мають коштів", - зазначив Пара.

Вартість блокуючих пакетів п'яти обленерго він оцінює в  50 млн дол, реальну вартість пакета 67,79% акцій "Укртелекому" - у 8-9 млрд грн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: