Україна вплинула на девальвацію казахського тенге?

Середа, 4 лютого 2009, 16:14 -
 

Девальвація тенге - це відповідь на те, що були девальвовані валюти країн - торговельних партнерів республіки Казахстан.

Тенге плавно дешевшав протягом року, а в грудні, коли сильно девальвували гривню, а потім на такий захід пішли Білорусь і Російська федерація, в Астані опинилися в програшному становищі.

"Відмінною рисою ослаблення тенге є плановість. За рахунок високого рівня контролю держави над економікою, влада провела її одномоментно і контрольовано" - прокоментував заяву Національного банку Казахстану про девальвацію національної валюти експерт Міжнародного центру перспективних досліджень з економічних питань Олександр Жолудь.

"Для забезпечення конкурентоспроможності вітчизняних товаровиробників необхідне відповідне коректування обмінного курсу, зниження цін на нафту ослабило приплив валюти до Казахстану, в той час як попит з боку населення на валюту збільшувався" - оцінив дії НБК український експерт.

"Вони вибрали стратегію одномоментної девальвації, яка має свої переваги перед повзучою російською, яка сильно виснажує резерви" - вважає Жолудь.

Експерт нагадав, що казахські банки залучали зовнішні позики, не менш активно, ніж українські. Тому влада змушена вживати заходів із скорочення зовнішніх активів банківської системи.

Начальник казначейства банку "БТА-Україна" Павло Козак підтвердив, що девальвація очікувалася.

"Сьогоднішня девальвація тенге була передбачуваною. Всі валюти країн СНД за останній час пройшли цей етап, Національний банк Казахстану її стримував. Особливість в її одномоментності, плановості - схоже на білоруський варіант. Це дозволить Національному банку не витрачати резерви на підтримку тенге надалі" - вважає фахівець казахського банку в Україні.

Передбачається, що коридор обмінного курсу тенге буде знаходитися близько рівня 150 тенге за долар з коливанням ± 3% або 5 тенге.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: