Податкова викрила більше 50 банків, на незаконній конвертації валют

Четвер, 26 лютого 2009, 20:25

Незаконною конвертацією грошових коштів займається понад 50 українських банківських установ.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на прес-службу Державної податкової адміністрації України (ДПА).

"Ми встановили понад 50 банків та їх філій, які були задіяні в незаконній конвертації грошових коштів. В цілому, валютні кошти перераховувалися на рахунки деяких банків Латвії, Литви, Кіпру та Киргизстану", - вказується в повідомленні податкової.

Відповідно до заяви ДПА, на базі банківських установ створені найбільш потужні постійно діючі канали по виведенню валютних коштів сумнівного походження за межі України.

Реклама:

За даними податкової, у 2008 році за схемами пов'язаними з розрахунками за імпорт продукції без ввезення з-за кордону перераховано 2,7 млрд дол.

За схемами повернення портфельних та прямих інвестицій в минулому році перераховано  4,6 млрд дол, тоді як купівля валюти для формування відкритої валютної позиції - 9,8 млрд дол (з них 7,5 млрд дол - в IV кварталі 2008 року).

В цілому,  протягом минулого року для незаконного виведення за кордон та для проведення спекулятивних операцій на валютному ринку було придбано майже 17,5 млрд дол.

ДПА  готова сприяти Нацбанку України в питаннях контролю за валютними операціями.

"На сьогодні ДПАУ не бере участі у контролі за покупкою валюти, що дає можливість виводити валюту за кордон під сумнівні фінансові операції", - підкреслюється в повідомленні.

Крім того, за даними податкової, в 2008 році викрито 100 "конвертаційних" центрів (у січні-лютому-2009 - вісім) та припинено діяльність 520 фіктивних суб'єктів господарювання: спільне звернення незаконно конвертовані коштів у минулому році склало понад 5 млрд грн.

"Ми володіємо інформацією за понад трьох тисячам підприємств, які користувалися послугами конвертаційних центрів. І ця інформація буде прийнята до уваги нашими ревізорами під час здійснення перевірок", - резюмується в повідомленні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: