"Газпром" змушений скорочувати свої інвестиції

Четвер, 26 лютого 2009, 09:46

Інвестпрограма "Газпрому" може знизитися приблизно на 20% до початкового плану - до 700 млрд руб.

Наприкінці березня - початку квітня "Газпром" буде переглядати бюджет і інвестпрограму на 2009 рік, пише видання "Ведомости".

Швидше за все інвестпрограму буде запропоновано скоротити приблизно до 700 млрд. руб. з нинішніх 920 млрд. руб. (зростання до 2008 року на 12%), кажуть два джерела, які близькі до ради "Газпрому".

Остаточного рішення немає, зазначає один з них: все буде залежати від підсумків I кварталу та заявок споживачів на газ після закінчення опалювального сезону (загальне падіння попиту в Росії за підсумками січня - 8,2% до 2008 року).

Представник "Газпрому" лише зауважив, що рішення буде прийняте в кінці I кварталу.

Інші параметри затвердженого в грудні бюджету "Газпрому" на 2009 рік такі: доходи - 3,7 трлн. руб. (+15,6% до 2008 року), витрати - 3,8 трлн. руб. (+12,4%), позики - 90 млрд. руб. (точно як план 2008 року).

В основі цього плану був сценарій, який Мінекономрозвитку Росії вважало базовим для бюджету країни, тобто середньорічна ціна Urals - 50 дол. за барель, курс - 31,9 руб./дол.

Реклама:

У цьому плані "Газпром" вже не припускав зростання російських продажів, але була зовсім інша індексація внутрішньої ціни (20% замість прийнятих потім урядом 16% у середньому протягом року).

Експорт вважався приблизно на рівні минулого року (новий прогноз - 8% зниження), прогноз за європейською ціною поки колишній - мінус 32%.

Яким може бути дефіцит власних коштів, ще не зрозуміло, говорить джерело, близьке до ради "Газпрому": немає навіть внутрішнього балансу на цей рік, попередній варіант буде зверстаний до початку березня.

Але новий прогноз з інвестицій цілком реалістичний, вважає аналітик "Банку Москви" Сергій Вахрамєєв. Коригування він чекає і за інвестпрограмою 2010 року - поки приблизно до 900 млрд. руб. проти 968 млрд. руб., схвалених рік тому.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: