Капіталу найбільших банків необхідно 25 мільярдів гривень

Четвер, 29 січня 2009, 08:41
 

Ситуація в українських банках виявилася не такою поганою, як пророкував Міжнародний валютний фонд (МВФ).

Стрес-аналіз 17 найбільших банків показав, що їм необхідно збільшити капітал всього на 24,7 млрд. грн., а не на прогнозовані раніше МВФ понад 90 млрд. грн., пише видання "Комерсант-Україна".

Зараз Нацбанк намагається домогтися від банкірів збільшити капітал, але "дочки" іноземних банків не вважають методику об'єктивною і не бачать необхідності в такому значному збільшенні капіталу, тоді як українські банки в цілому з нею згодні.

За ініціативою Європейського банку реконструкції та розвитку у вівторок відбулася зустріч представників Міністерства фінансів, Національного банку (НБУ) і українських банків з іноземним капіталом з місією МВФ.

За словами одного з учасників заходу, запрошений на зустріч виконавчий директор НБУ з банківського нагляду Олександр Кірєєв повідомив спільні результати стрес-аналізу показників 17 найбільших банків, проведеного за методикою МВФ, згідно з яким цим кредитним установам необхідно капіталізуватися на 24,7 млрд. грн.

"Пан Кірєєв уточнив, що навіть після грудневої капіталізації держбанків (на 15 млрд. грн.) їм ще необхідно 2,8 млрд. грн., банкам з українським капіталом - 7,2 млрд. грн., решта суми -"дочкам" іноземних банків", - пояснило джерело.

Опитані виданням банкіри підтвердили цю інформацію, але відмовилися її коментувати.

"Це дуже болюча тема для всіх - як для нас, так і для Нацбанку, і ніхто не зацікавлений в її інтерпретації, що записано в договорі між нами і аудиторською компанією", - зазначили вони.

Постанова НБУ "Про проведення діагностичної перевірки банків" зобов'язала 17 найбільших банків пройти стрес-тест до 14 грудня 2008 року, так як до 24 лютого 2009 року повинна закінчитися їх перевірка.

Як розповіли у Нацбанку, аудитори PwC, KPMG, Deloitte, Ernst & Young, "БДО Баланс-Аудит", "РСМ АПіК", Grand Thornton Україна, Baker Tilly Ukraine, що проводили аналіз витривалості банків в період кризи, надали неузгоджену інформацію.

"Ми дали їм одну методику, але два аудитора чомусь надали дані в одному форматі, а інші - в іншому. Тому департаменти Кірєєва намагалися до 24 січня підвести все під одним знаменником", - сказав член правління НБУ.

"Ми гризлися з аудиторами за кожний мільйон, який потрібно резервувати", - пояснив заступник голови іноземного банку.

Необхідна для капіталізації сума менше зазначеної в попередніх розрахунках МВФ. Перед наданням першого траншу у фонді підрахували, що банкам необхідно 10 млрд. дол., А на початку року назвали цифру 12 млрд. дол. (за курсом 7,7 грн - 92,4 млрд. грн.), з яких 6-7 млрд. дол. необхідно банкам з іноземним капіталом.

За даними НБУ, на 1 жовтня сумарний статутний капітал найбільших банків становив 32,699 млрд грн, власний - 53,488 млрд грн. Це означає, що у низки банків вийшов негативний капітал.

В банках з українськими акціонерами стверджують, що задоволені результатами стрес-тесту.

"Вийшло, що у нас резервів більше, ніж потрібно, і ми повинні знизити їх на 1 млрд. грн., - заявив банкір .- Але наш внутрішній ризик-менеджмент дає песимістичні оцінки, тому своя методика досконаліша ніж привезена з Європи".

"Аудитори зізналися, що у нас ситуація виявилася кращою, ніж в іноземних банках, - сказав заступник голови іншого українського банку .- У планах акціонера на цей рік було збільшення капіталу на більшу суму, ніж вони нарахували".

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: