Кризу можна подолати темпами

Вівторок, 2 грудня 2008, 16:09
 

Експерти вважають, що для подолання економічної кризи, у першу чергу, необхідно зупинити темпи інфляції і девальвації гривні.

Про це свідчать результати експертного дослідження, проведеного Інститутом глобальних стратегій, повідомляє агентство "Інтерфакс Україна".

За словами заступника директора Інституту глобальних стратегій Ульяни Кірієнко, експертне опитування "Соціально-економічної ситуації в умовах фінансової кризи: зростання і тенденції" проводилося 24 листопада - 1 грудня.

У дослідженні взяли участь 22 експерта з різних регіонів України.

Реклама:

Як відзначила Кіріеєнко, за оцінками експертів першочерговими на порядку денному є вирішення фінансових проблем: зростання темпів інфляції (68,2%) і девальвація гривні (63,6%).

На другому місці, за її словами, стоять економічні проблеми, що обумовлені фінансовою кризою - падіння промислового виробництва в окремих галузях економіки (50%) і масові звільнення працівників з підприємств (50%).

На третьому місці Кірієнко відзначила соціальні прояви погіршення фінансово-економічної ситуації.

Серед соціальних ознак кризи експерти вказують на професійну і соціальну незахищеність звільнених працівників, відсутність економічних стимулів у роботодавців для підвищення рівня соціального забезпечення своїх працівників і неможливість населення розплатитися по узятих кредитах (31,8%).

Що стосується індивідуальних побоювань українців, то, відповідно до опитування, вони більше всього бояться повністю втратити роботу (86,4%) і неможливість розплатитися по кредитах (63,6%).

Крім того, за оцінками експертів, громадяни України вже відчувають зниження рівня життя (54,5%), зростання темпів інфляції (50%), зростання цін на житлово-комунальні послуги і на продукти харчування (45,5% і 40,9% відповідно).

На думку експертів, найбільший соціальний ризик - це масове безробіття.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: