Данилишин прогнозує, що зростання ВВП сповільниться до 4%

Субота, 13 грудня 2008, 15:33
 

Темп реального зростання ВВП за підсумками 2008 року сповільниться до 3,5-4,0% на рік у порівнянні із зростанням на 5,8% за 10 місяців поточного року.

Такий прогноз оприлюднив міністр економіки Богдан Данилишин в своїй статті для видання "Зеркало недели", повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

За словами міністра, уповільнення відбудеться в результаті обмеження виробництва через звуження зовнішніх ринків, а також згортання внутрішнього попиту у зв'язку з обмеженістю кредитів, заморажуванням власних ресурсів.

Голова Мінекономіки очікує погіршення умов для експортооріентованого виробництва, в першу чергу - металургійної та хімічної промисловості.

Зменшення обсягів промислового виробництва Данилишин очікує в металургійній галузі - на 10%, в хімічній промисловості - на 3%, у виробництві коксу, продуктів нафтопереробки - на 18,2%.

Також міністр прогнозує уповільнення зростання в машинобудуванні.

"За ланцюгом міжгалузевих зв'язків падіння у промисловості буде гальмувати зростання в залежних видах економічної діяльності, а саме - у торгівлі та транспорті. Приріст їхнього випуску не перевищить 4,3 і 8%, тоді як за підсумками десяти місяців зростання становило відповідно 6 і 11% ", - повідомив Богдан Данилишин.

За його словами, до кінця року істотно не покращиться ситуація і в будівництві.

Як зазначив міністр, відсутність достатніх власних джерел розвитку і кредитний дисбаланс негативно позначаються на інвестиційній активності всіх суб'єктів господарювання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: