Українцям не світить підвищення мінімальної зарплати

Середа, 10 грудня 2008, 13:32
 

Міністерство праці й соціальної політики заявляє про неможливість підвищення мінімальної заробітної плати до рівня прожиткового мінімуму із січня 2009 року.

Про це на парламентських слуханнях, присвячених дотриманню конституційних гарантій трудових прав громадян, сказав заступник міністра праці й соціальної політики Віктор Оніщук, повідомляє агентство "Українські новини". 

"Через світову фінансову кризу, яка охопила й Україну, немає можливості встановити мінімальну заробітну плату на рівні прожиткового мінімуму для працездатної особи, хоч це й передбачалося здійснити вже з початку наступного року", - сказав він.

Він нагадав, що розмір зарплати на 2009 рік буде встановлюватися відповідно до індексу інфляції, що передбачено законом "Про першочергові заходи щодо запобігання негативним наслідкам фінансової кризи й про внесення змін до деяких законодавчих актів України".

Реклама:

Крім цього, він висловив стурбованість рівнем порушення роботодавцями трудового законодавства.

Оніщук назвав оплату праці, робочого часу й часу відпочинку, правила ведення трудових книжок, складання й виконання трудових договорів, трудової дисципліни найпоширенішими порушеннями норм трудового законодавства.

З його слів, державні інспектори цього року провели близько 28 тис. перевірок на 30 тис. підприємствах й організаціях.

У ході перевірок в 27 тис. роботодавців було виявлено 140 тис. порушень трудового законодавства й законодавства про загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Як повідомляло агентство, Федерація профспілок заперечує обмеження зростання заробітної плати законом про першочергові заходи щодо запобігання негативним наслідкам фінансової кризи, що Верховна Рада прийняла 31 жовтня.

Верховна Рада відмовилася підтримати відстрочку підвищення мінімальної зарплати до рівня прожиткового мінімуму з 2009 до 2011 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: