Інфляція знову росте

Четвер, 9 жовтня 2008, 12:44

Базова інфляція у вересні прискорилася до 1,5% у порівнянні з 0,7% у серпні і 1% у липні, повідомив учора Держкомстат. З початку року даний показник досяг 15,6%, тоді як у цілому споживчі ціни вже виросли на 16,1%, повідомляє видання "Экономические известия".

Базова інфляція виключає короткострокові нерівномірні зміни цін під впливом окремих факторів, що носять адміністративний, подієвий, а також сезонний характер. Переважно мова йде про цінову динаміку, що не враховує зміни цін на продовольство й енергоносії.

У червні базова інфляція склала 1,4%, у травні - 1,8%, а в квітні досягла піку в 2,3%. Таким чином, у вересні збереглася тенденція останніх місяців, коли через сезонне зниження цін на продовольчі продукти базова інфляція перевищує темпи росту всіх споживчих цін, що у вересні склали 1,1%.

Як повідомив Держкомстат на цьому тижні, споживчі ціни в Україні після двомісячного зниження в липні і серпні на 0,5-0,1% за підсумками вересня знову почали рости. З початку року інфляція вже досягла 16,1%, тоді як закладений Кабміном у держбюджет її прогнозований рівень на весь рік складає всього 15,9%. "Усім сьогодні очевидно, що річна інфляція перевершить усі очікування і буде вищою за 20%",- зазначає член ради Нацбанку Валерій Геєць.

Учора ж свою оцінку інфляції в Україні переглянув і Міжнародний валютний фонд - з 17,1% (грудень до грудня) до 21,6%. Як говориться в доповіді про перспективи глобальної економіки (World economic outlook), негативне сальдо поточного рахунку платіжного балансу нашої країни цього року зросте до 7,2% ВВП, а в наступному - до 9,2% ВВП, що є досить тривожним показником. Фонд також погіршив учора свій прогноз росту ВВП України в 2009 р. - з 4,2% до 2,5%, при цьому поліпшивши прогноз на поточний рік (з 5,6% до 6,4%).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: