У гривні відберуть коридор

Середа, 29 жовтня 2008, 14:18

Україна в 2009 році відмінить коридор для обмінного курсу гривні і обмежить відхилення офіційного курсу національної валюти від ринкового на рівні не більше 2%.

Відповідне зобов'язання міститься в меморандумі, який узгоджений урядом і Національним банком України (НБУ) з Міжнародним валютним фондом (МВФ), повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна ".

"Україна впровадить режим гнучкого обмінного курсу. В Основних принципах грошово-кредитної політики на 2009 рік ми спеціально відзначимо, що ми: відмінимо коридор обмінного курсу (попередня міра); визначатимемо офіційний обмінний курс на рівні ринкового значення обмінного курсу, яке склалося в попередній день (включаючи коректування протягом дня, при необхідності, щоб утримувати його в рамках плюс/мінус 2% від ринкового рівня)", - зазначається в меморандумі.

В НБУ наголосили, що гнучкий обмінний курс захистить економіку від зовнішніх шоків, а також надасть великі можливості для контролю за інфляцією.

Реклама:

Згідно меморандуму, Україна також має намір забезпечити прозорість проведення інтервенцій на валютному ринку, основним інструментом яких будуть заздалегідь оголошувані регулярні валютні аукціони.

"Будь-які валютні операції з урядом і приватними суб'єктами господарювання здійснюватимуться за ринковим обмінним курсом. За нашими очікуваннями обмінний курс коливатиметься, проте ми не припускатимемо його різких і неврегульованих рухів", - підкреслюється в меморандумі.

Документом передбачається відміна зборів з операцій з іноземною валютою, а також відміна до кінця жовтня-2008 валютно-курсових обмежень на здійснення авансових платежів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: