Позначка 6 грн. не межа: долар буде зростати

Четвер, 23 жовтня 2008, 10:52
 

Наступного тижня долар може досягти курсу 6,2 грн./дол.

Національний банк різко підвищив курс інтервенцій на міжбанківському валютному ринку з 5,1 грн./дол. до 5,25 грн./дол., спровокувавши черговий стрибок готівкового долару - до 5,65-5,95 грн./дол.

Утім, високі котирування не гарантували наявності долара в обмінних пунктах, повідомляє видання "Комерсант-Україна".

Банкіри вважають, що підвищення курсу інтервенцій необхідно Нацбанку для приведення офіційного курсу долара до ринкового рівня, і воно підтверджує довгострокову тенденцію девальвації гривні.

Реклама:

Після двох днів інтервенцій Нацбанку на міжбанківському ринку за курсом 5,1 грн./дол. В середу НБУ зненацька для дилерів вийшов з продажем долара по 5,25 грн./дол. Але чергове викидання валюти не заспокоїло ринок.

Напередодні долар піднявся з 5,37 грн./дол. до 5,5 грн./дол. За даними системи UkrDealing.com, в середу зранку торги відкрилися вже на рівні 5,40/5,65 грн./дол., до середини дня курс підвищився до 5,65/5,80 грн./дол., досягши на момент закриття 5,70/5,86 грн./дол. Максимальний середній курс був зафіксований о 15.22 - 5,6925/5,9000 грн./дол., мінімальний - о 10.02 - 5,40/5,65 грн./дол.

В таких діях регулятора банкіри вбачають його бажання привести офіційний курс долара до ринкового рівня. Вже на сьогодні офіційний курс підвищено відразу з 5,01 грн./дол. до 5,09 грн./дол., тоді як кілька останніх місяців Нацбанк змінював курс в середньому на одну-дві копійки або навіть десяті і соті частки копійки.

"Нацбанк хоче підтримати гривню і поступово підтягує курс інтервенцій до ринкового,- вважає скарбник "Дочірнього банку Сбєрбанку Росії" Дмитро Золотько.- Він продає валюту і трохи знижує попит, підтримуючи гривню".

У нинішній ситуації банкіри не виключають, що Нацбанк знову може змінити курсовий коридор. "Реально долар тільки зростає, на міжбанку зараз 5,8-5,9 грн./дол. У вівторок Нацбанк вийшов по 5,1 грн./дол. і мало продав, сьогодні він вийшов з 5,25 грн./дол., завтра він буде виходити з 5,34-5,35 грн./дол.,- очікує дилер одного з банків.- Нацбанк робить це, тому що є коридор 4,95 плюс-мінус 8%, і він вже підходить до верхньої межі - 5,346 грн./дол. Тому йому треба буде знову розсунути рамки коридору".

Через небажання Нацбанку продавати долар за більш низькою ціною учасники ринку прогнозують його подальше зростання. "Реалії такі, що курс долара підвищується відносно усіх валют, і Нацбанк розуміє, що є підстави для зниження курсу гривні. У спокійній ситуації можна прогнозувати, як поведеться долар, але в умовах кризи - складно. На наступному тижні він знову може бути вище 6 грн.",- говорить Дмитро Золотько.

"Нацбанк не хоче продавати дешевий долар, і валюти в нього на усіх не вистачить,- впевнений один з банкірів.- Готівковий долар береться з міжбанка, там він коштує 5,8-5,9 грн./дол. плюс збір до Пенсійного фонду, плюс витрати на інкасацію готівки, плюс заробіток банку. Все дуже погано. Наступного тижня ми побачимо 6,2 грн./дол."

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: