2009 року економіка може не відновитися

Четвер, 16 жовтня 2008, 11:00
 

До кінця 2009 року відновлення економіки малоймовірно.

Про це заявив заступник голови ради керівників Федеральної резервної системи (ФРС) Дональд Кін, повідомляє агенство "Інтерфакс Україна".

"Тривалий час фінансовим фірмам необхідно буде підтримувати прибуток, щоб відшкодувати втрати і залучити капітал, а також скорочувати відношення боргу до капіталу й у багатьох випадках консолідуватися за рахунок злиття і поглинань", - говориться в тексті повідомлення, з яким він виступив у одному з університетів Нью-Йорка.

"Усе це вказує на тривалий період обережного кредитування і високу вартість капіталу щодо основних процентних ставок, таких як базова ставка ФРС, навіть за поліпшення функціонування ринку", - сказав Кін.

Реклама:

"Так само, хоча коректування на ринках нерухомості йдуть повним ходом, до його завершення ще далеко. Ціни на нерухомість, швидше за все, продовжать падати якийсь час, і запаси непроданих будинків, хоча й будуть зменшуватися, залишаться значними. У якийсь момент, однак, ціни на нерухомість почнуть стабілізуватися, попит буде підтриманий більш низьким рівнем цін і низьких процентних ставок, і відношення запасів і продажів стане більш рівним. Безумовно, будь-яке відновлення активності в сфері житла, ймовірно, буде стриманим, але навіть просто стабілізація на ринках нерухомості позбавить від того, що було істотним тягарем для американської економіки", - заявив заступник голови американського ЦБ.

За його словами, ситуація в економіці буде залишатися гірше належного рівня наступного року і може покращитися тільки наприкінці 2009 року й у 2010 році.

Щойно ситуація на кредитних ринках покращиться, низький рівень процентних ставок створить більш сприятливі фінансові умови.

"Це поліпшення фінансових умов разом з поступовою стабілізацією ринків нерухомості і стимулюючим ефектом від зниження цін на нафту і сировину повинні привести до підвищення числа робочих місць і доходів, що буде сприяти відновленню економіки США в цілому", - додав Кін.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: