Спроби до зростання на ПФТС посилюються

Вівторок, 14 жовтня 2008, 19:19
 

За результатами торгів у понеділок, 14 жовтня, індекс ПФТС підвищився на 0,83%, зупинившись на позначці 296,24 пункту.

За всіма цінними паперами, включаючи корпоративні облігації й ОВДЗ, було укладено 98 угод, повідомляє FundMarket.

Обсяг торгів склав 76 млн. грн., з них усього 4 млн. грн. доводиться на ринок акцій.

Більш широкий індекс українського фондового ринку, що розраховується фінансовим порталом FundMarket UAI-50 (Український Зважений Індекс), зафіксував зниження на 1,5%, опустившись до 29,81 пункту.

Реклама:

Більше за всіх підвищилися акції машинобудівної галузі (+ 5,92%) і комплексу хімічної промисловості (+ 5,39%), зростання якої відбулося завдяки акціям концерну "Стирол" (+ 29,24%).

Провідний економіст відділу інвестиційного консалтингу ЗАТ Upras Capital Олексій Білязе вважає, що основним драйвером у попередні періоди зростання був іноземний інвестор і його капітал.

"Через його відсутність складно очікувати значного зростання ринку, навіть на фоні зростаючих фондових зарубіжних майданчиків. Фундаментальних причин для такого зростання тим більше немає з урахуванням світової кризи й української, зокрема", - відзначив експерт.

Аналітик також підкреслив, що навіть за рахунок внутрішніх інвесторів буде складно очікувати притоки капіталу, тому що навіть банківська система в країні зараз відчуває сильну недовіру з боку учасників ринку, а до фондового ринку недовіри ще більше.

І підстави для такої думки є. Вони підтверджуються мізерними обсягами торгів на ПФТС й такими результатами: ВАТ "Маріупольський завод важкого машинобудування "Азов" (+ 22,22%), ВАТ "Крюківський вагонобудівний завод" (+ 16,96%), ВАТ "Стаханівський вагонобудівний завод" (+ 5,63%), "Інтерпайп Нижньодніпровський трубопрокатний завод" (+ 22,73%), ВАТ "Мотор Січ" (+ 7,51%).

У той же час зниженню піддалися акції таких емітентів: АК "Банк соціального розвитку "Укрсоцбанк" (-13,64%), "Дніпроенерго" (- 16,67%), ВАТ "Пивобезалкогольний комбінат "Славутич" (- 11,76%), ВАТ "Алчевський металургійний комбінат" (- 5,76%).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!