На фондовому ринку копають глибше

Понеділок, 13 жовтня 2008, 15:22
 

У понеділок станом на 13:30 серед компаній, за цінними паперами яких було здійснено угоди, зафіксоване значне зниження котирувань.

Більш широкий індекс українського фондового ринку, що розраховується фінансовим порталом FundMarket UAI-50 (Український Зважений Індекс) зафіксував зниження на 2,56%, опустившись до 29,48 пункту.

Небувале зниження всіх фондових індексів минулого тижня змусило уряди розвинених країн піти на екстрені заходи.

Артемій Єршов, голова інвестиційної компанії "Трійка Діалог Україна", вважає, що поточна криза на українському фондовому ринку може стати точкою відліку в новій його побудові з більш ефективними правилами гри.

Реклама:

"Усі сходяться на тому, що наш ринок не є оптимальним: починаючи від free float (масиву акцій, які торгуються на біржі) в 5-7% і закінчуючи відсутністю національної бази інвесторів", - вважає експерт.

А все може відбутися навіть раніше, ніж припускають експерти. Про це свідчать негативні підсумки торгів на ПФТС: ВАТ "Сумське машинобудівне НПО ім. Фрунзе" (-41,12%), Концерн "Стирол" (-44,26%), "Центренерго" (-12,69%), ВАТ "Металургійний комбінат "Азовсталь" (ПФТС: AZST), "Дніпроенерго" (-8,57%), ВАТ "Укртелеком" (-7,69%).

Варто відзначити також те, що по перших трьох емітентах ПФТС вже призупиняла торги сьогодні в ході сесії через перевищення нормативу про зниження цін на акції.

Національний Банк України вирішив у понеділок ввести заборону на дострокове закриття депозитних рахунків, що, безсумнівно, зменшить панічні настрої серед населення, пов'язані з нестабільністю фінансового сектора країни.

Серед заходів НБУ варто виділити програму підвищення компенсації страхування внесків удвічі, але рішення таки не було прийняте, тому що на це ще потрібна згода Міністерства  фінансів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!