Фондовому ринку допоможуть реформою законодавства

П'ятниця, 26 вересня 2008, 11:04

Кризою фондового ринку зацікавилися Держкомісія з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) і Національний банк.

На противагу політиці розвинених країн, українські регулятори готують не фінансову підтримку учасникам ринку, а реформу законодавства, що повинна стабілізувати ситуацію, повідомляє видання "Комерсант-Україна".

Своєю головною метою комісія бачить швидке впровадження другого рівня пенсійної системи й лібералізацію валютного регулювання.

У короткостроковій перспективі ДКЦПФР має намір заборонити розраховувати курс цінних паперів за невиконаними контрактами. Трейдери підтверджують, що заспокоїти біржовий ринок може тільки поява на ньому внутрішнього інвестора.

Реклама:

Голова ДКЦПФР Анатолій Балюк повідомив, що регулятор почав підготовку антикризових заходів щодо стабілізації ситуації на фондовому ринку. З минулого вівторка вони обговорюються з Мінекономіки, Нацбанком, ПФТС і учасниками фондового ринку.

Про подробиці плану розповів директор департаменту методології й регулювання ринку цінних паперів ДКЦПФР Олексій Тарасенко.

"Ми будемо призивати уряд до швидкого впровадження другого рівня пенсійної системи, що знову загальмувалося, тому що ринок має потребу в довгих грошах",- повідомив він.

Запуск другого рівня пенсійної системи вимагає 8 млрд. грн., тоді як обіг цінних паперів за вісім місяців склав 22,6 млрд. грн.

Щоб індекс ПФТС відображав реальну цінову ситуацію на фондовому ринку, вже на наступному тижні ДКЦПФР відправить на реєстрацію до Міністерства юстиції зміни до положення "Про функціонування фондових бірж".

Відповідно до нової редакції, біржовий курс буде визначатися на основі виконаних, а не укладених торговцями контрактів. Комісія також перевірить торговельні правила фондових бірж і регламенти депозитаріїв.

Від Верховної ради й Нацбанку комісія має намір вимагати прискорення лібералізації валютного регулювання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: