Імпортувати й експортувати електроенергію буде одна компанія

Четвер, 25 вересня 2008, 11:31

Імпорт і експорт електроенергії в Україні буде здійснювати одна компанія.

Компанія Ukrenergy Trade, 52% акцій якої держоператор "Укрінтеренерго" придбав у компанії Korlea Invest, буде здійснювати не тільки експорт електроенергії, але й імпорт, пише видання "Комерсант-Україна".

Ukrenergy Trade спрмоглася підписати з російським "Інтер РАО ЄЕС" більш вигідний контракт, ніж "Укрінтеренерго, і стала ексклюзивним експортером української електроенергії.

У Секретаріаті Президента вважають, що це може нести загрозу економічній безпеці країни.

Реклама:

Днем раніше було оголошено, що Державне підприємство зовнішньоекономічної діяльності "Укрінтеренерго" придбало 52% акцій цієї компанії у компанії Korlea Invest Василя Бечваржа.

Таким чином, трейдер не тільки дістав право експортувати 100 Мвт електроенергії до кінця року, як повідомлялося раніше, але й імпортував у вересні 500 Мвт електроенергії з Росії. До цього імпорт електроенергії із РФ не здійснювався.

"Укрінтеренерго" хотіло імпортувати електроенергію самостійно. Однак Ukrenergy Trade ZRt запропонувала більш вигідні умови постачання й більш низьку ціну, тому було ухвалене рішення працювати з посередником.

За даними Мінпаливенерго, ціна, яка була запропонована Ukrenergy Trade ZRt, була на 10% нижче, ніж в "Укрінтеренерго". Угорський трейдер зміг запропонувати кращі умови й російському "Інтер РАО ЄЕС".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: