Ситуація на грошовому і фондовому ринках України близька до критичної - експерти

Вівторок, 22 квітня 2008, 17:01

Ситуація, що склалася на грошовому і фондовому ринках України, близька до критичної.

Про це йдеться у відкритому зверненні низки суб'єктів фінансового і фондового ринку до президента, уряду і Національного банку, оприлюдненому сьогодні на прес-конференції директором компанії "КапіталТраст Секьюрітіз" Максимом Корсаком.

Як передає УНІАН, за словами Корсака, початок другого кварталу поточного року охарактеризувався різким зростанням ставок міжбанківського кредитування. В цілому, ринок сьогодні вирізняється крайньою нестабільністю ставок, демонструючи середнє значення на рівні 11,25% річних.

"На наше глибоке переконання, основною причиною такого стрімкого подорожчання гривневих ресурсів є антиінфляційні заходи, а саме так звана стерилізація гривневої ліквідності на рахунках Держказначейства, що проводиться зусиллями уряду", - зазначив представник "КапіталТраст Секьюрітіз".

Реклама:

Відповідно до тексту звернення, після початку зростання ставок міжбанківського кредитування, тобто за три місяці 2008 року, тільки банки України вимушені пред'явити за офертою емітентам понад 1,7 млрд грн облігацій.

"Емітенти опиняються між двох вогнів - піднімаючи ставки купона по облігаціях, вони ризикують вийти на збиткову діяльність і не виконати інвестиційного меморандуму, не піднімаючи ставки, вони ризикують одержати свої облігації за офертою. В обох випадках перед емітентами постає дуже реальна загроза дефолту", - зазначив Корсак.

Можливими шляхами виходу з кризи, що утворилася, автори звернення бачать наповнення грошового ринку ресурсами і зниження тим самим ставки кредитування; розширення доступу до рефінансування під заставу цінних паперів; відмову від планів посилення вимог щодо кредитування.

Оприлюднене на прес-конференції звернення підтримали 21 фінансова і фондова компанія.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: