У БЮТі хочуть обкласти українських туристів податком

Вівторок, 22 квітня 2008, 15:26

Незабаром українським туристам, що бажають виїхати за кордон, можливо, доведеться платити збір.

Відповідний законопроект запропонував на розгляд Верховної Ради народний депутат від фракції БЮТ Павло Костенко.

Проект пропонує ввести туристичний збір для осіб, що здійснюють поїздку в іншу країну не для ведення будь-якої оплачуваної діяльності і з зобов'язанням залишити країну або місце перебування в зазначений термін.

Розмір туристичного збору пропонується установити в залежності від країни перебування, але не більше 5 неоподатковуваних податком мінімумів (85 грн).

Реклама:

Від сплати туристичного збору, відповідно до проекту, звільняються діти віком до 16 років, інваліди І і II груп і особи, що їх супроводжують; ветерани війни й особи, на яких поширюється чинність закону про ветеранів війни; чоловіки від 60 років і жінки від 55 років, а також особи, що виїжджають до батьків і близьких родичів, які живуть у країнах СНД.

На думку депутата, така пропозиція цілком відповідає як світовій практиці в оподатковуванні осіб, що подорожують за кордон, так і основам податкової політики держави.

Він аргументує це тим, що кількість наших співвітчизників, які виїжджають за кордон із метою відпочинку і подорожей, значно перевищує кількість іноземних і внутрішніх туристів, що економічно невигідно для держави.

Також, на його думку, туристи вивозять за кордон значний обсяг коштів, що фактично працює на економіку інших країн. А туристичний збір, на думку депутата, буде якоюсь мірою компенсацією для місцевих бюджетів.

Також автор проекту переконаний, що збільшення вартості виїзного туризму (за рахунок туристичного збору) зробить вітчизняний турпродукт більш привабливим і конкурентноздатним, що спонукатиме туристів відпочивати в Україні.

Відповідно до статистики, наведеної автором, у 2007 році тільки п'ять великих туроператорів із України вивезли 10 млрд грн, а за допомогою туристичного збору планується одержувати полнад  500 млн грн у місцеві бюджети.

У разі прийняття проекту, закон набере сили з 1 січня 2009 року.

Ліга

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!