Українці сидять на газовій "пороховій бочці"

Понеділок, 21 квітня 2008, 14:07

46 мільйонів українців фактично сидять на пороховій бочці через зношеність газових мереж.

Про це заявив голова Ради профспілки працівників газових господарств України Іван Яровий в ефірі "5 каналу" під час програми, присвяченої вибуху побутового газу в житловому будинку в Дніпропетровську.

При цьому він додав, що тариф на транспортування газу становить тільки 50-60% від необхідного.

"Щоб ми тут не робили, які б гасла тут не були, поки держава не візьметься серйозно за справу, дуже тяжко розраховувати на позитивний результат. Я не хочу, щоб так було, але 46 мільйонів наших громадян практично сидять на пороховій бочці! Єдиний вихід – установити нормальний тариф, тоді можна запитати з людини і в плані відповідальності, і за все", - підкреслив Яровий.

Реклама:

У інтерв'ю УНІАН Яровий відзначив, що смертельна небезпека для користувачів газом виникає тому, що гроші, отримані від реалізації газу, розподіляються за залишковим принципом.

"Спочатку розподіляються кошти на собівартість й інвестиційні програми, а що залишилося – на транспортування. Абсолютно ніякої матеріальної зацікавленості і моральної відповідальності немає. Соціальні програми не вирішуються, зарплата низька і, природно, йде відтік кваліфікованих кадрів", - сказав він.

За словами Ярового, НАК "Нафтогаз України" і Національна комісія регулювання електроенергетики (НКРЕ) кожного разу обіцяють переглянути тарифи, але "вибори йдуть щороку, і ніхто не хоче ухвалювати непопулярних рішень".

Голова Ради профспілки працівників газових господарств також повідомив, що "на сьогодні 30-40% газорозподільних мереж уже відпрацювали свій ресурс. На реконструкцію потрібні сотні мільйонів грівень. Вони і закладаються в інвестиційні програми, але коли реальних засобів немає, то практично нічого не робиться. Наприклад, "Вінницягаз" на 2007 рік виділила всього 1400 грн на реконструкцію і модернізацію газопроводів газовому господарству "Жмеринка".

"Ми зверталися до прем'єр-міністра Тимошенко, було відкрите звернення і до минулого уряду, в НКРЕ. Реакція нульова, навіть прямої відповіді не було", - сказав Яровий.

"Наскільки це питання було підняте на щит у жовтні минулого року (після трагедії в Дніпропетровську – ред.), настільки його спущено на гальмах сьогодні", - додав він.

"1 лютого 2008 року питання розбирали на РНБО, потім на спеціальній нараді в уряді, яку проводив перший віце-прем'єр Турчинов, були позначені конкретні терміни, але вони не виконані. По РНБО - два тижні – це лютий місяць, по нараді в Кабміні - до 10 березня. Сьогодні у нас вже яке число? Вже середина квітня, а нічого не вирішено. Таке враження, що ми свідомо йдемо на те, щоб пережити, не дай, Боже, ще такі катастрофи", - підкреслив Яровий.

Нагадаємо, 13 жовтня минулого року відбувся вибух побутового газу в 10-поверховому житловому будинку в Дніпропетровську. В результаті вибуху 17 чоловік загинули, ще 16 дістали поранення. Попередня причина вибуху - різке підвищення тиску газу в мережі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!