Україна поступилася "Газпрому" в питанні "РосУкрЕнерго", але розбіжності ще є

Четвер, 10 квітня 2008, 11:23

"Нафтогаз України" погодив із "Газпромом" поправки до угоди про розвиток стосунків у газовій сфері від 12 березня, оформлені постановою уряду України від 19 березня, оголосила прем'єр-міністр Юлія Тимошенко.

10 квітня уряд уперше опублікував текст тієї постанови. Раніше українські чиновники заявляли, що добиватимуться обмеження роботи "РосУкрЕнерго" в Україні січнем-березнем, а обсягу газу "Газпрому", що продається цією "дочкою", - 7,5 млрд куб. м. В опублікованому тексті постанови пункту про обмеження постачань 7,5 млрд куб. м немає.

Джерело в "Нафтогазі" заявило, що пункт про 7,5 млрд куб. м був вилучений із постанови заднім числом, і це відображає досягнутий компаніями компроміс.

Окрім того, постанова свідчить, що покупці газу у "дочки" "Газпрому" повинні визначатися за узгодженням із "Нафтогазом".

Реклама:

Окрім цього, пропонують зняти пункт про те, що "РосУкрЕнерго" має бути забезпечений транзит газу до Європи і його відбір із українських ПСГ.

Раніше український уряд уже приймав постанови про відбір усього газу RUE, що поступає в Україну, на користь "Нафтогазу" в обсягах українського газового балансу (передбачає імпорт 55 млрд куб. м на рік).

У RUE постанови не коментують.

Поки говорити про зняття всіх розбіжностей передчасно, заявив представник "Газпрому" Сергій Купріянов.

Проте переговори просуваються успішно, і угода, напевно, буде підписана до візиту в Україну російського прем'єра Віктора Зубкова 18 квітня, говорить радник Тимошенко з газових питань Олександр Гудима.

"Вєдомості"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!