Україні підтвердили її міжнародний кредитний рейтинг

Вівторок, 18 березня 2008, 13:50

Fitch Ratings підтвердило довгострокові рейтинги дефолту емітента ("РДЕ") України в іноземній і національній валюті на рівні "BB-" (BB мінус), прогноз "Позитивний".

Також агентство підтвердило граничний для країни рейтинг України на рівні "BB-" (BB мінус) і короткостроковий РДЕ "B", наголошується в повідомленні агентства.

"Фундаментальні чинники кредитоспроможності України поліпшуються, зважаючи на істотне економічне зростання, яке підтримується за рахунок інвестицій, що ростуть, зокрема прямих іноземних інвестицій. Очікуваний вступ країни до СОТ у 2008 р. є позитивним чинником, при цьому державний борг залишається на низькому рівні. У той же час через інфляцію, що росте, а також ризики в банківському секторі і сфері зовнішніх фінансів наразі підвищення рейтингів було би передчасним", - зазначив директор в аналітичній групі Fitch із суверенних рейтингів у країнах Європи з економікою, що розвивається, Ендрю Кохун.

Реальні темпи зростання ВВП у середньому становили понад 7% на рік із 2000 р. Економічне зростання і інвестиції підтримуються за рахунок істотних прямих іноземних інвестицій, які в 2007 р. сягнули близько 5% ВВП.

Реклама:

Позитивним чинником для прогнозів щодо подальшого зростання є вступ країни до СОТ, який, як очікується, відбудеться до серпня 2008 р.

Проте стабільність економіки України піддається короткостроковим ризикам (зважаючи на зростання інфляції), і станом на лютий 2008 р. досягла 22% в річному виразі внаслідок збільшення грошової маси за відсутності стерилізації припливу капіталу в умовах фіксованого обмінного курсу (а також за 34-процентного зростання цін на продукти харчування). Уряд заявляє, що для обмеження інфляційного тиску в 2008 р. утримуватиме дефіцит бюджету на рівні 1,5% ВВП, а не 2,1% ВВП, як було закладено до бюджету спочатку.

Однак це все одно є серйозним послабленням бюджетної політики щодо рівня в 0,5% ВВП у 2007 р. Гнучкіший обмінний курс міг би дещо нівелювати інфляційний тиск, зумовлений припливом капіталу, проте влада країни поки націлена на збереження прив'язки курсу гривні до долара на рівні 5,05.

Газоємна економіка України поки витримує збільшення оплати за газ, що імпортується, при тому, що в березні було узгоджено подальше підвищення ціни на 2008 р. зі 130 дол. за тис. куб. м до 180 дол. за тис. куб. м. Ціна на газ продовжить ріст до рівня ЄС, який зараз становить близько 370 дол. за тис. куб. м, хоча поки неясно, в які терміни це відбудеться. Державні резерви збільшилися на 45% протягом 2007 р. - до 32,5 млрд дол. на тлі припливу капіталу, що забезпечив підвищення показника зовнішньої ліквідності країни до рівня понад 100% у 2008 р. У той же час зовнішня ліквідність України залишається слабкішою за середнє значення для країн із рейтингами категорії "BB".

У результаті значних запозичень із боку приватного сектора загальний обсяг зовнішнього боргу до кінця 2007 р. збільшився до 54% ВВП, що істотно перевищує середнє значення для країн із рейтингами категорії "BB" у 32%. Fitch чекає збільшення негативного сальдо рахунку поточних операцій до 5,5% ВВП у 2008 р. через значне зростання імпорту.

Обсяги банківського кредитування в 2007 р. збільшилися приблизно на 74%, і такі темпи зростання викликають занепокоєння щодо ослаблення стандартів кредитування, хоча показник проблемних кредитів наразі залишається стабільним, становлячи близько 2%. Обсяги кредитування приватного сектора в Україні на рівні 58% ВВП уже є високими порівняно із зіставними країнами регіону й іншими країнами зі схожими рейтингами. Ризики, що ростуть, в банківській системі, частково компенсуються за рахунок збільшення частки іноземної участі. Помірніший рівень зовнішніх запозичень і зростання кредитування повинні дозволити згладити чинники вразливості, проте дуже раптове вповільнення припливу капіталу може призвести до тиску на фондування для банків.

Державні фінанси продовжують бути позитивним рейтинговим чинником, незважаючи на ослаблення бюджетної політики, що прогнозується на 2008 р. Державний борг дорівнював лише 10% ВВП на кінець 2007 р. Держава заклала до бюджету гарантії на суму 2,4 млрд дол. із заборгованості "Нафтогазу України". Навіть із урахуванням гарантій державний борг становив лише 14% ВВП на кінець 2007 р., знизившись у порівнянні з 16% на кінець 2006 р. Держава взяла на себе відповідальність за втрачені заощадження колишнього Ощадного банку СРСР у розмірі 24% ВВП за 2007 р. У той же час терміни виплат визначаються на розсуд влади. У результаті зростання резервів чисті іноземі активи держави збільшилися до 10% ВВП до кінця 2007 р.

РБК-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!