Вінський планує відкрити канал "Дунай-Чорне море" до 2009 року

Понеділок, 21 січня 2008, 13:45

Міністр транспорту й зв'язку Йосип Вінський прогнозує відкриття глибоководного суднового каналу "Дунай-Чорне море" до 2009 року.

Про це повідомляє прес-служба Кабінету міністрів.

За словами Вінського, затримка з повноцінним пуском "Дунай-Чорне море" пов'язана з неграмотною організацією роботи з його будівництва, що приводить до замулювання каналу.

У повідомленні зазначається, що "Дунай-Чорне море" здатен забезпечити транзит 2 млн. тонн вантажів у рік і створити 3-4 тис. робочих місць.

Реклама:

Як відомо, 12 травня 2004 року Кабінет міністрів ухвалив рішення про будівництво в українській частині дунайського гирла Бистре 3,5-кілометрового глибоководного каналу "Дунай - Чорне море". 26 серпня 2004 року в Одеській області відбулося урочисте відкриття першої черги цього каналу.

На будівництво першої черги каналу глибиною до 5,8 м було витрачено близько 150 млн. грн. Проте канал замулився, й судноплавство було зупинено.

На початку листопада 2006 року Державне підприємство "Дельта-лоцман" відновило днопоглиблювальні роботи в баровій частини глибоководного судноплавного каналу "Дунай-Чорне море".

Раніше низка екологічних громадських організацій заявляли, що будівництво каналу за затвердженим Кабміном проектом може завдати істотної шкоди заповіднику "Дунайські плавні", а також, що канал потребуватиме щорічного дорогого розчищення від замулювання.

У травні минулого року Кабмін затвердив кошторис загальної вартості робіт зі створення глибоководного суднового каналу на 543,453 млн. гривень.

З 27 квітня 2007 року канал запущений в експериментальному режимі. Повністю відкрити судноплавство планувалося з травня, потім із осені 2007 р., проте цього так і не відбулося.

Повний розвиток каналу передбачає подальші роботи для осадки суден 7,2 м. Довжина суднового ходу має становити 172,36 км, довжина морського підхідного каналу - 3,432 км.

Раніше Румунія неодноразово зверталася до різних міжнародних інстанцій, у тому числі до ЄС, з протестом проти будівництва каналу в зоні дельти Дунаю, оголошеної в 1991 році ЮНЕСКО унікальною екосистемою.

Українські новини

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!