S&P: Через повернення вкладів економіці України загрожує "перегрів"

Вівторок, 15 січня 2008, 17:57

Міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor's заявляє про збільшення ризиків "перегріву" української економіки через виплати компенсацій вкладникам колишнього Ощадбанку СРСР.

Про це сказано в повідомленні S&P.

"Прийняття урядом України зобов'язань із виплати втрачених заощаджень громадян збільшить ризики "перегріву" економіки", - сказано в повідомленні.

Зокрема, на думку рейтингового агентства, ці виплати ще сильніше збільшать попит в українській економіці, що може спричинити збільшення інфляції.

Реклама:

"У середньостроковій перспективі існує реальна можливість того, що вартість депозитів знову зменшиться внаслідок вищих, ніж очікувалося, темпів інфляції", - сказано в повідомленні.

S&P зазначає, що на сьогодні дефіцит платежів за рахунок поточних операцій українського уряду оцінюється в 3,4% ВВП і є відносно помірним, із надлишком фінансованим потоком прямих іноземних інвестицій.

Однак такий дефіцит майже вдвічі збільшиться в 2008 році через підвищення ціни на газ, імпортований із Туркменістану й Росії, а також через внутрішній попит, що підвищується.

"Якщо ціни на світовому ринку металів знизяться, темпи зростання дефіциту рахунку зовнішніх операцій можуть прискоритися. У середньостроковій перспективі можливе погіршення умов зовнішньої торгівлі разом із високою інфляцією можуть призвести до збільшення тиску на гривню й фактично покласти кінець режиму фіксованого валютного курсу", - сказано в повідомленні.

S&P називає популістським підхід уряду у фіскальній і квазифіскальній політиці, що несе ризик зниження (а не підвищення, як планує уряд) купівельної спроможності громадян, підриву досягнутих економічних результатів і може призвести до негативних наслідків для кредитоспроможності українського уряду.

Нагадаємо, постанова Кабінету Міністрів №1 від 9 січня 2008 року передбачає виплату в 2008-му компенсацій за знеціненими вкладами на загальну суму 6 млрд гривень, у тому числі безпосередньо самим вкладникам - 5,76 млрд гривень, а також спадкоємцям померлих вкладників - на суму 0,24 млрд гривень.

11 січня Ощадбанк почав виплачувати компенсації за знеціненими вкладами.

Українські новини

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!