У 2008 році податки задавлять Нафтогаз?

Четвер, 10 січня 2008, 11:20

У Бюджеті-2008 відбулося збільшення податкового навантаження на НАК "Нафтогаз України" за прямими (спеціальними) податками на 2 млрд грн порівняно з проектом бюджету, запропонованим урядом Януковича.

Такі висновки можна зробити з порівняльного аналізу проекту Держбюджету-2008, розробленого урядом Януковича, та тим Держбюджетом, який розробив уряд Тимошенко.

Про це йдеться в заяві народного депутата від Партії регіонів, екс-міністра палива та енергетики Юрія Бойка, текстом якої володіє ЕП.

Так, згідно з вказаним аналізом, за ухваленим Бюджетом-2008 найбільший приріст оподаткування – на 990 мільйонів гривень – відбувся за рахунок збільшення оподаткування транзиту природного газу через територію України. Це, на думку Бойка, суттєво зменшить можливості ДК "Укртрансгаз" щодо капіталовкладень у ремонти та модернізацію ГТС України.

Реклама:

"Існує вірогідність того, що збільшення податкового навантаження на транзит природного газу, разом зі зростанням вартості технологічного газу для ДК "Укртрансгаз", уперше зробить діяльність із транзиту природного газу збитковою для НАК "Нафтогаз України", - наголошує екс-міністр.

Також збільшення рентної плати на видобуток газового конденсату з 1,1 до 1,8 млрд грн, на думку Бойка, може зробити збитковою діяльність ДК "Укргазвидобування" як провідного підприємства з видобутку вуглеводнів у системі НАК "Нафтогаз".

Екс-міністр також вважає, що статтею 80 закону "Про Державний бюджет України на 2008 рік", яка передбачає таке: "Національній акціонерній компанії "Нафтогаз України" забезпечити у 2008 році перерахування до спеціального фонду Державного бюджету України наданих розстрочень податкових зобов’язань… у сумі 1 516 177 тис. гривень", може бути додатково погіршено фінансовий стан Нафтогазу.

Прогнозна сума зобов’язань НАК із ПДВ та податку на прибуток у 2008 році становить ще близько 1 млрд гривень.

"Уряд Тимошенко вирішив зберегти на нинішньому рівні (686 грн за 1000 куб м) ціну природного газу для підприємств теплокомуненерго. Собівартість цього газу для НАК "Нафтогаз України" в 2008 році становитиме близько 1300 грн за 1000 куб м, збиток компанії на 1 тисячі куб м – понад 600 грн. З урахуванням обсягу постачання (близько 10 млрд куб м на рік), загальний непокритий збиток НАК від операцій із постачання імпортованого газу підприємствам ТКЕ становитиме близько 5,7 млрд грн", - йдеться в заяві депутата.

З метою покриття цих збитків Бюджет-2008 передбачає компенсування НАК лише 1,99 млрд грн за рахунок основного фонду Держбюджету. Додаткові компенсації (2,34 млрд грн) передбачаються у Спеціальному фонді Держбюджету, який традиційно формується за рахунок негарантованих доходів, таких як доходи від приватизації.

Втім, навіть якщо вони і будуть отримані у повному обсязі, за словами Бойка, цих коштів все одно не вистачить для повного покриття збитків НАК "Нафтогаз" від реалізації імпортованого природного газу підприємствам теплокомуненерго.

Таким чином, сума непокритих збитків НАК від реалізації імпортованого природного газу підприємствам теплокомуненерго в 2008 році становитиме від 1 365 до 3 700 мільйонів гривень.

Отже, згідно з аналізом, загальна сума податкових платежів НАК "Нафтогаз України" у 2008 році очікується у розмірі понад 13 мільярдів гривень, сума непокритих збитків – від 1,3 до 3,7 мільярдів гривень. При цьому всі три основні види діяльності Нафтогазу – транзит природного газу, видобуток вуглеводнів на території України та реалізація газу споживачам України будуть збитковими.

"З огляду на це можна констатувати, що розроблений урядом Тимошенко та ухвалений… Державний бюджет України на 2008 рік не дозволить НАК "Нафтогаз України" своєчасно обслуговувати свої кредитні зобов’язання та проводити своєчасну та повну оплату імпортованого природного газу", - підкреслюється в заяві екс-міністра палива та енергетики.

"Економічна правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!