Чорна ікра в магазинах - 100% контрабанда

П'ятниця, 28 грудня 2007, 13:23

Чорна ікра на прилавках українських маркетів - контрабандна, а її якість ніхто не контролює. Вона завезена в країну або нелегально, або дуже давно.

На сьогоднішні офіційно цей делікатес не імпортується, пише газета "Дєло".

Відповідно до чинного законодавства, ввезення чорної ікри в Україну можливе тільки за наявності спеціального сертифіката або дозволу, виданого Державним комітетом рибного господарства.

Начальник відділу аквакультури, селекції й технології комітету Тетяна Яковлєва повідомила про те, що натуральну чорну ікру українські компанії не імпортують уже кілька років.

Реклама:

"Ми завозили ікру тільки для розведення риб, але не в комерційних цілях", - пояснює експерт. Окрім того, в Україні практично немає власного виробництва ікри.

При цьому ні Митна служба України, ні Держкомстат не підтверджують, що офіційно чорна ікра в Україну не імпортувалася. Як повідомили в Комітеті статистики, чорна ікра та її замінники проходять за одним товарним кодом, тому окремих даних про імпорт натуральної чорної ікри в них немає.

Разом із тим, згідно з даними митниці, тільки за неповний 2007 рік контрабандисти намагалися нелегально провезти через український кордон полнад 19 кілограмів чорної ікри.

На прилавках столичних магазинів чорна ікра російського виробництва коштує 1,3 тисячі гривень за 113 грам, що в перерахуванні дає майже 2,4 тисячі доларів за кілограм.

Купувати чорну ікру невідомого походження - небезпечно, адже її якість залишається під сумнівом.

У Держпотребстандарті повідомили, що поки фахівці не проводили ніяких експертиз ікряної продукції, тому що дотепер жодних скарг від споживачів не надходило.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!