Тимошенко не зможе ігнорувати думку Ющенка щодо нафтогазової сфери

Середа, 19 грудня 2007, 10:54

Віце-президент Центру досліджень корпоративних відносин Ростислав Іщенко вважає, що новий прем`єр-міністр Юлія Тимошенко при ухваленні рішень у нафтогазовій сфері не зможе ігнорувати думку президента Віктора Ющенка.

Про це він сказав в інтерв`ю УНІАН.

"Тимошенко не зможе ігнорувати думку президента, оскільки звільнити її з поста прем`єра Ющенко може чужими руками у будь-який момент. Відповідно до рішення Конституційного Суду про те, що Рада може звільняти прем`єра, міністрів оборони і закордонних справ без подання глави держави, для відставки Тимошенко досить того, щоб до порядку денного парламенту  внесли питання про довіру уряду і 226 депутатів не підтримали би Кабмін", – вважає експерт.

При цьому Іщенко додав, що "Ющенку під силу домовитися з Партією регіонів, Блоком Литвина, КПУ і, підтримавши їх своїми прихильниками в НУ-НС, відправити Тимошенко у відставку за ініціативою Ради, формально залишившись осторонь", – сказав він.

Реклама:

Щодо роботи нового уряду в нафтогазовій сфері, експерт зазначив, що він бачить три варіанти дій: прагматичний - забути риторику і одержувати газ за ціною 179,5 дол. за тис. куб. м; популістський - розв`язати другу "газову" війну, швидко її програти і звинуватити в проблемах українського уряду Росію; ризикований - розпочати переговори з Газпромом про обмін частини української ГТС на тимчасове зниження ціни на газ.

"Який варіант обере Тимошенко, я не знаю, тим паче, що можливе поєднання будь-яких двох із вказаних варіантів (їх одночасна реалізація). Слід враховувати і ймовірний активний вплив Ющенка на процеси в нафтогазовій сфері і на політику уряду", – додав експерт.

Нагадаємо, лідер БЮТ Юлія Тимошенко під час передвиборної кампанії восени цього року заявляла про намір переглянути газові угоди з Росією.

У разі її обрання прем`єр-міністром Юлія Тимошенко говорила про намір порушити питання про відмову від посередників у сфері постачань газу в Україну. За її словами, Росукренерго, як майданчик для розподілу хабарів, "нас не влаштовує".

"Встановлення ціни на російський газ для України у 179,5 долара за тисячу кубічних метрів свідчить про повний і безперечний провал, як енергетичної політики уряду Януковича зокрема, так і всієї політики цього уряду в цілому", - переконана Тимошенко.

17 грудня вона заявила, що новий уряд України будуватиме відносини з Росією на основі стабільності, гармонійності і партнерства.

"Питання постачання і транспортування газу ми вирішимо під час переговорів. Ми хочемо діяти так, щоб вигода України і Росії була взаємною", - сказала Тимошенко.

Президент Віктор Ющенко назвав "завеликою" ціну в 179,5 дол. за тисячу кубометрів газу для України. "Ціна 179,5 долара -  завелика, і для частини української економіки це значний шок", - сказав президент.

Разом із тим глава держави закликав українських політиків не політизувати питання постачань газу. Президент зазначив, що підвищення ціни на російський газ ще раз змушує переглядати політику енергоспоживання, особливо на таких об`єктах, як комунальне господарство, приватний сектор і частина індустрії.

Перший заступник глави Секретаріату президента Олександр Шлапак вважає встановлену для України ціну на російський газ "тяжкою, але реальною".

"Економічна правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!