В Україні подорожчає пиво

Середа, 22 серпня 2007, 16:25

До кінця цього року найбільші пивовари України можуть підвищити ціни на свою продукцію на 5-7%. Одна з основних причин - істотне зниження урожаю ячменю через засухи в поточному році.

Серед ярових культур ячмінь найбільше постраждав від засухи. Цього року Україна планує зібрати близько 6 млн. тонн ячменю, тоді як минулого року врожай перевищував 8 млн. тонн. Разом із тим, слід також враховувати, що частка пивоварного ячменю в загальному обсязі врожаю ячменю - дуже незначна.

Зараз українські торгові компанії за пивоварний ячмінь платять порядку 1400 грн. за тонну, пивоварам же ячмінь дістається ще дорожче. За даними представників ринку пива, ціна вже складає близько 1500 грн. проти 750 грн. за тонну минулого року.

Реклама:

Самі пивовари не заперечують можливість подорожчання хмільного напою, проте точні цифри називати не поспішають. "Якщо все ж таки подорожчання відбудеться, ми постараємося максимально захистити від цього наших споживачів, використовуючи внутрішні резерви компанії", - повідомили в "САН Інтербрю Україна".

Не виключає можливого подорожчання пива і ЗАТ "Оболонь". У компанії підкреслюють, що винен у цьому не тільки пивоварний ячмінь, але й солод - основна сировина пивоварів. "Навіть якщо ситуація з солодом до кінця року стабілізується, ціна його значно не знизиться", - констатують у прес-службі Оболоні. Крім цього, на вартості пива може відбитися подорожчання тари та вантажних перевезень, а також можливе зростання цін на хміль.

Два інших виробника першої четвірки - "ВВН-Україна" і група "Сармат" - також говорять про подорожчання пива до кінця року. За словами менеджера зі зв’язків із громадськістю групи підприємств ВВН в Україні Олени Маркової, ціни на продукцію компанії поступово змінюються у бік збільшення.

"Ми чекаємо, що в середньому зростання цін на пиво в роздрібі за рік складе приблизно 7%", - сказала вона, додавши, що дане подорожчання пов’язане з традиційними чинниками: зростанням зарплат, подорожчанням бензину, оренди й інших складових, а також у зв’язку зі зростанням цін на солод у 1,5 рази. Зі свого боку генеральний директор групи "Сармат" Йорн Педерсен чекає, що до кінця року пиво подорожчає на 5-6%.

На думку експертів, чергове подорожчання пива, як і інших напоїв і продуктів харчування, навряд чи здивує чи налякає українців. При цьому істотної переорієнтації на дешевші марки пива чекати не варто, оскільки, як зазначають аналітики, переваги українських споживачів достатньо стійкі.

ЛігаБізнесІнформ

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!