НБУ не обіцяє, що курс буде фіксованим

П'ятниця, 13 липня 2007, 18:49

Національний банк України не може дати точної відповіді на питання, як довго НБУ ще стримуватиме падіння курсу долара, оскільки враховуються як політичні і економічні тенденції, так і інтереси вітчизняного бізнесу.

Про це в інтерв’ю "Главреду" сказав заступник голови НБУ Олександр Савченко.

"У сукупності все це визначає нашу валютно-курсову політику, міняти яку ми не збираємося. В осяжному майбутньому наша валютна політика залишиться незмінною, хоча якісь корективи в процесі можуть бути внесені", - сказав він.

За його словами, все йде до девальвації долара і до посилення гривні, проте це, найімовірніше, - лише кон’юнктурний момент, а тому ситуація у будь-який момент може змінитися вже навіть через тиждень.

Реклама:

За словами Савченка, золотовалютні резерви складають вже більше 26 мільярдів доларів.

"Вони швидко ростуть. Ця цифра покриває 4,5 місяця імпорту. Згідно з теорією, без всяких проблем, НБУ може і повинен підтримувати резерви від 3 до 5 місяців імпорту. Це означає, в найближчі кілька місяців ми можемо проводити таку ж політику і скуповувати долари далі, щоб забезпечити стабільність валюти в майбутньому. Отже, ми знаходимося в межах оптимальної зони золотовалютних резервів", - сказав він.

Крім того, Савченко зазначив, що падіння долара стримується й економічними методами.

"Ми просто виходимо на ринок і купуємо або продаємо валюту. Тобто виступаємо одним з гравців на валютному ринку. Врахуйте й такий факт: насправді гривня посилюється проти долара навіть при стабільному курсі. Рівень інфляції в Америці – 2-3%, у нас – 10-12%. Навіть при стабільному курсі гривня посилюється на 10% проти долара. Це називається ефективним обмінним курсом. Отже, відбувається прихована ревальвація гривні. І навіть може так статися, що реальний курс гривні щодо євро може бути стабільний. Тому ніяких шоків, які виходили б за рамки звичайних валютних коливань, немає", - сказав він.

За його словами, НБУ підтримує стабільність валюти, але нікому не обіцяє, що курс буде фіксованим завжди. "Слід бути готовим до відчутніших коливань курсу як в той, так і в інший бік. Якщо буде ревальвація – позичальники в доларах виграють, якщо девальвація – вони програють. Тому думайте про свої валютні ризики і майте на увазі, що фіксованим курс бути не може", - сказав Савченко.

proUA

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!