Україна поновить експорт урану

Понеділок, 14 травня 2007, 11:05

Україна має намір поновити експорт урану після створення резерву з 2,4 тис. тонн урану або змішаного резерву, який частково складається з готового палива, частково - з урану.

Про це сказав в інтерв'ю журналу "Бізнес" перший віце-президент Національної атомної енергогенеруючої компанії "Енергоатом" Микита Константінов.

"Україна не повинна йти зі світового уранового ринку. Сьогодні це дуже затребуваний товар і ціни на нього стрімко зростають. До того ж, минулого тижня уран став біржовим товаром. 7 травня він почав продаватися на Нью-Йоркській фондовій біржі", - сказав Константінов.

З його слів, давальницька схема працюватиме тільки за проектом кваліфікації палива, проведеного американською компанією Westinghouse.

Реклама:

Константінов сказав, що резерв не поповнювався з кінця 2005 року.

"Куди зник уран - це справа прокуратури", - сказав Константінов.

Україна припинила експорт із кінця 2006 року, однак одна з іноземних компаній має контракт на поставку урану на 1 квартал 2007 року.

Зі слів Константінова, для збільшення видобутку урану необхідно вкласти близько 5 млрд. гривень до 2010 року, і до видобутку урану може бути залучено іноземні компанії.

Як повідомляло агентство, міністр палива й енергетики Юрій Бойко вважає за необхідне вкласти 2-3 млрд. доларів до 2001 року для збільшення видобутку урану на 2,2 тис. до 3 тис. тонн на рік.

Україна має намір інвестувати в розробку уранових родовищ близько 250 млн. гривень до 2008 року.

Капітальні вкладення в розробку уранових родовищ держпідприємства "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" (Східний ГЗК) (Жовті Води, Дніпропетровська область) в 2007 році заплановано в обсязі 150 млн. гривень, у розробку Новокостянтинівського родовища уранових руд (Кіровоградська область)- у розмірі 100 млн. гривень.

1 березня Кабінет Міністрів на своєму засіданні в четвер затвердив статут концерну "Укратомпром".

У грудні 2006 року Кабмін вирішив створити "Укратомпром".

Концерн було створено з метою створення в Україні циклу виробництва ядерного палива.

Фінансування програми створення ядерно-паливного циклу здійснюється за рахунок "Енергоатому".

Зараз на 3-у енергоблоці ПУАЕС здійснюється дослідницька експлуатація 6 ТВС виробництва Westinghouse.

"Українські новини"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!