Естонія поки не хоче перешкоджати будівництву путінського газопроводу

Четвер, 10 травня 2007, 19:58

Уряд Естонії не підтримав законопроект про розширення морських територіальних вод країни на три милі, розроблений депутатом від провідної правлячої Партії реформ Ігорем Грязіним.

"Уряд уважає важливою цю тематику, однак не підтримує законопроект у представленому виді. Потрібно проаналізувати його можливий вплив на міжнародні відносини", - сказав прем'єр-міністр Естонії Андрус Ансіп на прес-конференції.

Нагадаємо, що депутат парламенту Естонії Ігор Грязін подав на розгляд законодавчих зборів країни проект закону "Про морський кордон", що пропонує розширити межі територіальних вод держави на три милі.

Як заявив сам депутат, суть його пропозиції полягає в тому, щоб повернутися до "естонського внутрішнього територіального моря", яким воно було до 1993 року.

Реклама:

Саме тоді Естонія та Фінляндія, обмінявшись дипломатичними нотами, домовилися про те, що добровільно відводять свої кордони територіальних вод на три морські милі від так званої "центральної лінії". В результаті утворився коридор своєрідної "вільної економічної зони" шириною в шість морських миль, який фактично має статус відкритого "нічийного" моря.

Додамо, що у випадку прийняття закону Північноєвропейський газопровід виявився б у зоні територіальних вод Естонії, і уряд країни зміг би впливати на його прокладення.

"Обком"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!